Ezt várja el Brüsszel Moszkvától és Kijevtől

Az Európai Unió megbízható földgázvásárló, és elvárja, hogy szállítói teljesítsék kötelezettségeiket - közölte pénteken az Európai Bizottság szóvivője egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai országnak levelet írt, amelyben Ukrajna tartozásainak kiegyenlítésének elmaradása esetén előrefizetési előírást és a gázcsapok elzárását helyezte kilátásba.
MTI, 2014. április 11. péntek, 15:48
Fotó: Napi.hu

Pia Ahrenkilde Hansen emlékeztetett, hogy Oroszország költségvetési bevételeinek körülbelül fele az energiaexportból származik, amelynek körülbelül 70 százaléka irányul az Európai Unió tagállamaiba. Az EU tavaly összesen 35 milliárd euró értékben vásárolt 133 milliárd köbméter földgázt Oroszországtól, amelynek mintegy fele érkezett Ukrajnán keresztül.

Az Európai Bizottság egyúttal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt; egyrészt közölte, hogy az Oroszország felől érkező gázellátás zavartalan, másrészt azt is tudatta, hogy az uniós tagállamoknak jelenleg mintegy 37 milliárd köbméter földgáztartalék áll rendelkezésére, ami az összes tárolókapacitás felét jelenti, emellett pedig több ország folyamatosan tölti tározóit, növeli tartalékait.

Ahrenkilde Hansen egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy az energiahordozókat ne használják politikai eszközként.

HOZZÁSZÓLÁSOK