Hazai és külföldi ellenszélben passzírozza tovább az új mentőcsomagról szóló megállapodás tervezetét az athéni parlamenten a görög kormány - jelentette az ekathimerini.com hírportál. A szavazás pénteken hajnalra várható. Erre azért van szükség, hogy az eurótagállamok pénzügyminisztereinek testülete, az eurócsoport még pénteken napirendjére tűzhesse a javaslatot.

A Németországból és egyes további eurótagállamoktól érkező szkeptikus véleményekről eléggé határozott véleményt fogalmazott meg Alekszisz Ciprasz miniszterelnök. Szerinte egyesek arra akarják felhasználni Görögországot, hogy új rendet vezessenek be az eurózónában - amelyben egyesek diktálnak másoknak -, ám rá fognak cáfolni azokra, akik szerint a görögök nem tudnak rendet tenni a saját házuk táján.

Hümmögő németek

Ami a külső környezetet illeti, a német kormány óvatosan üdvözölte az elkészült megállapodástervezetet, annak ellenére, hogy Angela Merkel kancellár továbbra is a megfontolt haladás híve, ezért a hó végi adósságtörlesztésre áthidaló hitelt adna Athénnek. Ellencsapásként Ciprasz elérte, hogy Martin Schulz, az Európai Bizottság elnöke megígérje: nyilvánosan fogja szorgalmazni, hogy a német kormány és parlament fogadja el a hitelcsomagot.

Küszöbön a pártszakadás

Eközben a hazai pálya is göröngyösebbé vált a kormány számára. A kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza megállapodásellenes csoportja növekedett a legutóbbi szavazások óta. A hét közepén a hír járta a görög fővárosban, hogy a párt keményvonalas platformja ki akar válni a Szirizából, hogy saját pártot alapítson.

Egyes parlamenti képviselők elismerték, hogy az azonnali válás pártján állnak. Várakozások szerint az erózió felgyorsulása miatt a kormányfő kezdeményezheti, hogy már szeptemberben tartsanak előrehozott választásokat. Korábban politológusok novemberre jósolták ezt.

Brutális adóemelések

Eközben a görög sajtó elkezdett "csemegézni" a megállapodás tervezetében szereplő adóváltozásokból. Az intézkedések egy része azonnal életbe léphet, ha elfogadják a programot, további elemei ősztől, illetve 2016-tól keserítik meg a görög vállalkozások életét. Az agrártermelők több csapásra is számíthatnak.

A gépeik üzemanyagként használt gázolaj adója 1000 literenként 66 euróról 200 euróra ugrik október 1-jétől, majd egy évvel ezt követően újabb nagy lépéssel 330 euróra megy fel. Jövedelemadó-előlegük az éves adó 27,5 százalékáról 55 százalékára nő, miközben maga a jövedelemadó a jelenlegi 13 százalékról 2016-tól 20 százalékra, majd 2017-től 26 százalékra emelkedik.

Fűnyíróelven

Az önfoglalkoztatók adóelőlege fokozatosan az adó 55 százalékáról 75 százalékára megy fel idén, jövőre pedig a teljes várható éves adót előre kell befizetni. Az egyösszegű adóbefizetésekre adott kétszázalékos kedvezmény így értelmét veszti, ezért 2015. január 1-jei visszamenőleges hatállyal eltörlik. A magánoktatás, amely eddig adómentes volt, 23 százalékos adóterhet kap a nyakába. A szigetek adókedvezményét 2015. október 1-jétől 2017. január 1-jéig szüntetik meg, egyes szigetekét előbb, másokét később.

Az áfarendszeren lévő kiskapuk bezárását és a behajtás felgyorsítását 2016 márciusára ígéri a kormány. Az állammal szembeni, 100 részletben befizetett tartozások adóját háromról öt százalékra emelik az 5000 eurónál nagyobb összegek esetén. Nem ússza meg a megszorítást a hajózási ipar sem. Egyebek mellett 2016 és 2020 között fokozatosan négy százalékkal emelik a súlyadójukat. A külföldi szállítók különadóját 2019-ig megtartják.