Óriási ugrásra készülnek a lengyelek

Nem kispályázik a lengyel kormány: az elavult, 40 évvel ezelőtti fejlesztésű szovjet harci repülők helyére a világ legkorszerűbb amerikai gépét vásárolná meg, nem kímélve az adófizetők pénzét.
Barabás Júlia, 2019. március 16. szombat, 08:12
Fotó: Shutterstock

Maga a lengyel államfő, egyben a hadsereg főparancsnoka jelentette be, hogy a védelmi tárca tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államokkal F-35-ös vadászbombázó repülőgépek vásárlásáról - adta hírül a Radio Poland. Az ötödik generációs, lopakodó technológiával és szuper elektronikával ellátott repülőgéppel gigantikusan nagy lépést tehetnének előre a légierő fejlesztésében.

Ez persze nem lenne ingyen a lengyel adófizetőknek: a gép olcsóbb változatának költsége darabonként 80 millió dollár (közel 60 milliárd forint). A magas árat a high-tech képességeken túl az indokolja, hogy a fejlesztési költségek bőven átlépve a tervezettet a csillagos eget ostromolták.

Cserélni kell

Ugyanakkor a varsói vezetésnek lépnie kell, ugyanis március elején a földre kellett parancsolni a légierő szovjet időkből megörökölt, kiöregedett MiG-29-es flottájának minden gépét, miután az egyik ismeretlen okok miatt Varsótól északkeletre lezuhant. A védelmi minisztérium szerint a MiG-ek és a Szu-22-esek helyére 32 darab többfunkciós, ötödik generációs harci repülőgépet akarnak venni.

Lengyelország az év elején írt alá egy megállapodást az USA-val, amelynek alapján 20 HIMARS rakétarendszert vásárol 414 millió dollárért. Duda már 2017 októberében aláírta azt a hadseregfejlesztési tervet, amelynek értelmében 2030-ig a GDP 2,5 százalékára - azaz a NATO-elvárás 2,0 százalék fölé - emelik a védelmi kiadásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2019.03.16 11:51

a lengyelek is megérdemlik, hogy így járnak a vezéreikkel. remélem, hogy a lengyel vezetés minél többet röpköd a volt szu területe fölött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.03.16 08:57

vegyetek minél többet - hadd fosson be putyin
fegyverkeznek a lengyelek > vicc
( állítólag cserébe ingyen lesz nekik a palagáz )
bízzátok emberek katonákra a pénzeteket
azok majd gondoskodnak róla
( sajnos itthon is alakul)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html