Fegyvereket szerez be külföldről Kijev

Az ukrán védelmi tárca Ukrajnának történő fegyverszállításokról folytat tárgyalásokat külföldi államokkal - mondta csütörtökön Kijevben Andrij Ordinovics, az ukrán vezérkar katonai együttműködési osztályának helyettes vezetője újságíróknak, mielőtt külföldi országok katonai attaséival ült le tárgyalni.
MTI, 2015. január 29. csütörtök, 18:23
Fotó: Reuters

Részleteket nem árult el, azt sem, hogy mely országokkal folytat ez ügyben tárgyalást Kijev. Azt is elmondta, hogy a fegyverszállításokon kívül az ukrán fél "kellően sikeres" tárgyalásokat folytatott külföldi államokkal halált nem okozó katonai eszközök szállításáról, valamint az ukrán hadsereg technikai és pénzügyi támogatásáról.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök sürgette, hogy mihamarabb ismét üljön össze a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott összekötőcsoport. Az ukrán elnök Kijevben folytatott megbeszélést a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló kontaktcsoport tagjaival, Leonyid Kucsma volt ukrán államfővel, Heidi Tagliavini EBESZ-képviselővel és Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövettel. Porosenko elengedhetetlennek nevezte, hogy a szeptemberben megkötött minszki megállapodások alapján mielőbb lépjen életbe tűzszünet Kelet-Ukrajnában, és jöjjön létre a szemben álló feleket szétválasztó ütközőzóna a harcvonal mentén, ahonnan mindkét oldalnak ki kell vonnia nehézfegyvereit.

A fehérorosz külügyminisztérium hírül adta, hogy a kontaktcsoport már pénteken kész összeülni Minszkben. Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok Luhanszki Népköztársaságának vezetője, Ihor Plotnickij az orosz Ria Novosztyi hírportálnak telefonon azt mondta, hogy a szakadárok készek részt venni a megbeszélésen.

Az ukrán külügyminisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy valóban ülésezni fog pénteken Minszkben a kontaktcsoport.

Viktor Muzsenko, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette,hogy a szakadár tüzérség által rommá lőtt donyecki nemzetközi repülőtér elvesztette stratégiai jelentőségét, nincs értelme az ukrán katonáknak tovább védeni. Az ukrán erőket ezért a repülőtér területétől másfél kilométerre visszavonták. Muzsenko szavai szerint ottani állásokból ellenőrzés alatt tuják tartani a légi kikötő területét.

A reptér terminálja teljesen összeomlott a szakadárok tüzérségi támadásai következtében, emiatt a terminált már korábban elhagyták az ukrán katonák, és a légikikötő más épületeiben rendezkedtek be védelemre. A szakadárok rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, továbbá a leszállópályák is használhatatlanná váltak, tele vannak tüzérségi lövedékek okozta mély gödrökkel.

A repteret hosszú hónapokon át védték a szakadatlan szeparatista támadásokkal szemben az ott szolgáló ukrán katonák és önkéntesek, akiket emberfölötti kitartásukért "kiborgoknak" neveztek el Ukrajnában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kartacs, 2015.01.30 08:21

@felazsiai-madgyar:

A pénzügyi gazdagság nincs arányban a kulturális múlt gazdagságával.
Ha a keresőben keres zsidó műemléket,a Salamon korai templomfalon kívül nem fog találni semmit.
Ugyanígy igaz ez az írásbeli emlékekre is,hiszen a tóra alapját bizonyító tekercseken kívül nem találkozunk egyéb írásbeli emlékkel.
Azt gondolom,hogy a kiválasztott elnevezéssel bizony mértéktartóan kell bánni.
A komplexus keresés talán mási irányt is vehetne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2015.01.29 22:19

@Abbe: Mi meg jól tudjuk kollaboràns, hogy a yenkik miatt van polgárhàború. A majdanon a cia zsidói lövöldöztek.
Putyint felhergelték. Most jó kis tankos üzletre fáj a foguk.
A megölt magyarok vére rajtad is. Mivel nincs utódod csak rajtad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.01.29 21:29

@htszht: egyetértek. Meg az összes itthoni háborús provokátort el kéne küldeni a kárpátaljai toborzóirodákba, menjenek a keleti frontra a valódi magyarok helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ttibu73, 2015.01.29 18:48

@htszht: Goodfriend-magyar hullák-toborzó iroda micsoda összefüggések ?!?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html