Fehér Ház: nincs döntés az amerikai fegyverszállításról

Nem született döntés eddig az Ukrajnába irányuló esetleges amerikai fegyverszállításokról - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.
Inforádió, MTI, 2015. február 5. csütörtök, 23:26
Fotó: Reuters

Earnest hozzátette, hogy a lépéssel kapcsolatos egyik aggály az, hogy az hozzájárulna a vérontás fokozódásához. (John Kerry amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Obama csak a hétvégi müncheni biztonságpolitikai konferenciát és az Angela Merkel német kancellárral hétfőn a Fehér Házban folytatandó tárgyalásait követően fog határozni a fegyverszállítás ügyében.)

A fehér házi szóvivő Washingtonban elmondta, az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai válság diplomáciai rendezésére irányuló erőfeszítéseket, de hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem tartották be sem a csapatvisszavonásról, sem a nemzetközi ellenőrzésről, sem pedig a túszok szabadon engedéséről megkötött korábbi megállapodásokat.

John McCain szenátor, az amerikai szövetségi felsőház katonai bizottságának elnöke közölte: ha Obama elnök nem szánja rá magát az ukrajnai fegyverszállításra, akkor a kongresszus olyan törvényt fog alkotni, amely megköveteli majd tőle ezt a lépést. McCain ezt egy tucatnyi republikánus és demokrata szenátorral közösen megtartott sajtóértekezletén mondta.

Decemberben mind az akkor még demokrata többségű szenátus, mind pedig a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház megszavazta azt a törvény, amely felhatalmazást adott az Ukrajnának való fegyverszállításokra. Barack Obama aláírta a jogszabályt, amely meghagyta számára a döntés jogát ebben a kérdésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK