A fehérorosz kormány súlyos pénzzavarba került: már nem csupán a kötelező szociális kiadások, például a nyugdíj kifizetése okoz gondot, hanem a hitelek törlesztése is - írja a lengyel Rzeczpospolita. Az utóbbiak átütemezéséről orosz bankokkal tárgyalnak - árulta el Juriz Seliviercov pénzügyminiszter. Kamattörlesztésre 2020-ban 3,6 milliárd dollárt kell költeni, amelyből kétmilliárdra a nyár elején eurókötvény-kibocsátásból megteremtették a fedezetet. Maradt 1,6 milliárd dollár, amiit idén már nem tudnak kifizetni.

Aljakszandr Lukasenka 26 éves regnálása alatt Fehéroroszország egyre jobban eladósodott. Miután nem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap kért, az IMF-től és a Világbanktól néhány éve már nem várhatnak segítséget. Maradt Oroszország, amely egyre kevésbé hajlandó kölcsönöket adni - ennek jegyében tavaly nem mentek bele, hogy meghosszabbítsák az osztroveci atomerőmű építésére adott 35 éves lejáratú hitelt. (Paks II. az ottani létesítmény ikertestvére, finanszírozása szintén orosz hitelből történik - a szerk.)

Minszk 630 millió dollár kormányközi hitelt, illetve további 200 milliót várt az Eurázsiai Stabilizációs és Fejlesztési Alaptól 2019-ben, de egyiket sem utalták át. A hatóságok elismerik, hogy a költségvetésben 3-4 milliárd belarusz rubel hiány keletkezett, ami gondokat okoz az állami kifizetéseknél. A nyugdíjakat és az állami alkalmazottak bérét a jövőben a tartalékokból lesznek kénytelenek fedezni. A nemzeti bankban összesen 4,5 milliárd dollárnyi kifizethető tartalék van. Az ország export-import egyenlege évek óta negatív.

Oroszország kész finanszírozni Fehéroroszország adósságát, ha a minszki kormány ezt kéri Moszkvától - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője augusztus 25-én.