Újabb csapás érheti Fehéroroszországot - idegesek az oroszok

A belpolitikai válságon túl még szállítási problémákkal is szembe kell nézniük a fehéroroszoknak, miután akadozik a forgalom a lenyel-belorusz határon. Az oroszok is idegesek.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 25. péntek, 09:16
Fotó: Getty Images

A lengyel-belorusz hátár lengyel oldalán, a Koroszczyn-Kozlowicze határátkelőhelyen egyre nő a Lengyelországból távozni akaró kamionok és teherautók száma - adta hírül a Rzeczpospolita.

A határőrség a fehérorosz hatóságoktól kapta azt az információt, hogy problémák vannak az ellenőrzések folyamatosságával, amelyek abból fakadnak, hogy az új jogszabályok korlátozták a teherautók fogadását a fehérorosz határon.

Az országot uraló Aljakszandr Lukasenka azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a lengyelekkel és a litvánokkal közös határokat, ami idegességet váltott ki Oroszországban is, miután az Európából Oroszországba irányuló import kétharmada Fehéroroszországon keresztül jut el a céljához. Az exportáló cégeinek főleg Litvániában vannak raktáraik, így a határ lezárása megnehezíti a közúti szállítást. A teherautóknak 260 kilométert kellene kerülniük, hogy a lett-orosz határra jussanak.

A lengyel szállítók a miniszterelnökhöz fordultak a határok felszabadítása ügyében. Kifogásolják, hogy a valójában jó ideje fennálló problémákat a folytonos tárgyalások dacára nem sikerült megoldani. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy nyugtalanítóan sok cigarettát kísérelnek meg átcsempészni a két ország határán. Ezen a téren is romlott a helyzet. Egy teherautó egynapi állása mintegy 300 eurós (110 ezer forint) veszteség okoz a fuvarozóknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK