Ótiási átverés volt a fekete péntek - a szomszédban

A bevételükhöz képest nevetséges összegekre bírságolta a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) Romániában azokat az online kereskedőket, akik tömegesen átverték a vásárlókat a tavalyi fekete pénteken.
Barabás Júlia, 2018. július 18. szerda, 06:40
Fotó: Shutterstock

A romániai versenytanács megállapította, hogy a kereskedők a Black Friday napján akciós áron kínált termékek 80 százaléka esetében mesterségesen felsrófolt árhoz viszonyítva hirdettek kisebb árat - írta a Maszol.

A fogyasztóvédelmi hatóság azonban versenytanács jelentése, hanem 67 lakossági panasz alapján bírságolt. Ezek nyomán összesen 122 ezer lejre (8,5 millió forint) büntetett különböző kereskedőket. Ez elenyésző összeg a 200 millió eurós (900 millió lejes) fekete pénteki bevételükhöz képest.

A törvény értelmében az árleszállítási akciókra készülő kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, hogy mennyivel lesz olcsóbb az adott termék az úgynevezett referenciaárhoz viszonyítva. A termék referenciaára az a legkisebb összeg, amennyiért a webáruház kínálta azt az akció meghirdetése előtti 30 napban. Ezt srófolták fel a kereskedők.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK