A legtöbb érintett a fizetési csekkjei késedelmével, legrosszabb esetben pedig a segély végleges megszünésével szembesülhet - írja a Washington Post. A segélyre jogosultság szombati megszünése után a munkanélküliek csak maximum 26 heti juttatás fevételére lesznek jogosultak az USA államainak nagy részében, ami több államban élők esetében a jelenlegi segélyre jogosultság időtartamának megfeleződését jelenti.

A legkeményebben New Jerseyt érinti a segélyre jogosultság lejárta, miután itt 90 ezer ember veszti el ezt a bevételi forrását - ez az állam lakosságának mintegy 1 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a legkevésbé Észak-Dakota állam szenved majd ennek következményétől, ahol az itt élő népességnek csupán 0,05 százalékának szűnik meg a munkanélküli segélyének folyósítása.

A meghosszabbított jogosultságot a kongresszus a válság miatt megugrott munkanélküliség miatt javasolta és az időtartamának lejártát eddig mintegy 11-szer tolta ki. A Washington Post szerint a hosszú távú juttatások felülvizsgálata az egyik top prioritású napirendi pont lesz a szenátus január 6-i ülésén. A testület három hónapos hosszabbítást szavazhat meg gyorsan.

Barack Obama és a demokraták a Reuters tudósítása szerint szintén a munkanélküli jogosultság megosszabbítását fogja szorgalmazni a kongresszusban a január 6-i ülésen. Miután döntéshozatali szünet van, ezért nincs lehetőség most azonnali lépésre, csak legközelebb január 6-án - jegyzi meg a Reuters.

A hírügynökség ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a munkanélküli segély meghosszabbításával a középosztályt szeretnék megnyerni maguknak a demokraták, akik a hosszabbítás mellett még a minimálbér emelését is próbálják elfogadtatni. A munkanélküli segély folyósítási időtartamának meghosszabbítása azonban emellett még a republikánus többségű képviselőház ellenállásába is beleütközhet.