Felizott az orosz-ukrán háborús feszültség

Az ukrán államfő szerint Oroszország inváziót indíthat országa ellen, ezért elképzelhető, hogy a kormány újabb sorozást rendel el. Egyes szakértők szerint Moszkva újra érdekszférákra akarja osztani Kelet-Európát az USA-val, mint a hidegháború idején.
Napi.hu, 2016. augusztus 19. péntek, 15:12
Fotó: Reuters

Petro Porosenko ukrán államfő szerint Oroszország inváziót indíthat Ukrajna ellen - jelentette a Bloomberg megjegyezve, hogy láthatóan pattanásig feszültek a két ország vezetőinek idegei, miután egy héttel korábban Vlagymir Putyin orosz államfő azzal vádolta a kijevi kormányt, hogy terrorista taktikákkal próbál beavatkozni a Krím félsziget életébe.

Az orosz barát szeparatisták ellenőrzése alatt lévő délkelet-ukrajnai területek mentén egyre erősebb a katonai feszültség a felek között, ezért - Porosenko kijelentése szerint - a fontolgatják, hogy újabb sorozással bővítik a hadsereg létszámát. A katonaság jelentése szerint a napokban három ukrán katona esett el kiújult csetepatékban.

A növekvő feszültség láttán a külső megfigyelők is úgy vélik, hogy újra belobbanhat az eddig 10 ezer emberéletet követelő konfliktus.

Izmoznak

Putyin vádjait követően Kijev tagadott, mire az orosz vezető nagyon komoly ellenlépésekkel fenyegetőzött, majd az ukrán kormány közölte, hogy erősítést küld a konfliktusövezetekbe és emelte a csapatok harckészültségi szintjét. Eközben az orosz hadsereg légvédelmi rakétákat telepített a Krímbe. Ezt követte Porosenko inváziót vizionáló megjegyzése.

A feszültséget fokozza, hogy az ukrán kormány szerint az ország sokkal felkészültebb egy háború megvívására az oroszokkal, mint 2014-ben. Kijev 100 ezres haderőt állított fel, amely amerikai védelmi eszközöket, legutóbb kap, például éjjel látó berendezésekkel látták el az ukránokat.

Ideges piacok

A politikai izmozás a kötvénypiacon is érezteti a hatását. A hároméves ukrán állampapírok hozama a visszaeső kereslet miatt 18 bázisponttal, 8,4 százalék fölé emelkedett. Az a legmagasabb érték június 29-e óta. A hrivnya 0,7 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Az orosz külügyminisztérium szerint mindennél fontosabb a 2015. februári minszki megállapodás betartása, amely fegyverszünetet teremtett Délkelet-Ukrajnában, és amelynek felrúgásával kölcsönösen egymást vádolják a felek.

Putyin ugyanakkor hamvába holt ötletnek minősítette azt a felvetést, amely szerint a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 szeptemberi csúcstalálkozóján tárgyalniuk kellene a megoldásról egymással a feleknek és a nagyhatalmaknak.

Régi nóta?

Mindkét ország súlyos gazdasági helyzetben van, ráadásul Oroszországban a jövő hónapban parlamenti választások lesznek. Kijev azzal szembesült, hogy az IMF felfüggesztetheti 17,5 milliárd dolláros hitelének folyósítását, miután a kormány nem hajtotta végre a vállalt reformokat. Az orosz gazdaság a recesszióval küszködik.

A konfliktus felizzása mögött a moszkvai vezetés manipulációja állhat, amelynek az a célja, hogy véget vessen a jelenlegi többoldalú tárgyalási folyamatnak - véli Szerhij Zgurec kijevi biztonsági szakértő. A Kreml vissza akar térni a hidegháború módszeréhez, amelyben közvetlenül tárgyalt az Egyesült Államok vezetésével a régió érdekszférákra osztásának elve alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.20 00:07

@kopacs: "fokozniuk kéne a nyomást Donbaszra"

De hiszen a két orosznyelvű megye szeparatistái rég kiverték onnan a teljes ukrán hadsereget, tankostul-bombázóstul, pár kalasnyikovval, a jó kozákok...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2016.08.20 00:00

A Krimi "terror" kisérlet bűzlik, az ukiknak nem áll érdekükben. Már az esemény elött egy héttel csapatmozgások voltak a Krim felé. Az ukik, ha akarnak valamit fokozniük kéne a nyomást Donbaszra. Döljön már el végre kié a két megye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.08.19 18:14

Örület, hogy még mindig ezt az ősöreg pssh-41 es sphagin géppisztolyt használják illusztrálásra (dobtárral már talán ismerősebb a háborús szovjet filmekből )

stilszerüen legalább egy kalasnyikovot kéne használni (ak 47 es..vagy valami hasonlót, mondjuk egy ak 74 et vagy valamit ami rendszerben vagy az ukránoknál oroszoknál)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html