Nem segített a járvány, közelít a klímakatasztrófa

A koronavírus-járványra adott globális válasz nem elég a klímaváltozás lassításához - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által összeállított United in Science 2020 című jelentésből.
Domokos Erika, 2020. szeptember 10. csütörtök, 06:20
Fotó: Pixabay

A tanulmány szerint a globális járványügyi korlátozások jelentős és azonnali hatással voltak az üvegházhatású gázok kibocsátására: áprilisban a napi globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza az előző év becsült napi átlagához képest - olvasható a BBC hírportálján.

Június elejére azonban "visszaállt a rend" és a napi globális kibocsátás már csak 5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, mivel az országok enyhíteni kezdték a korlátozásokat. A szakemberek szerint 2020-ban várhatóan 4-7 százalékkal csökken a globális emisszió.

Telefüstöljük a légkört

A tanulmány szerint mivel a szén-dioxid évszázadokig képes megmaradni a légkörben, még egy szokásosnál kisebb mennyiség kibocsátása is növeli a már évtizedek óta halmozódó gázok globális felmelegedési hatását.

Ezt támasztja alá, hogy a Hawaiion működő Mauna Loa obszervatóriumnál a levegőminták szén-dioxid-koncentrációja a 2019 júliusában mért 411 ppm-ről idén júliusra 414 ppm-re nőtt. Az üvegházhatást okozó gázok globális légköri koncentrációjának adatai csak később lesznek elérhetőek.

Ez volt a legmelegebb ötéves periódus

A WMO főtitkára, Petteri Taalas a jelentéshez csatolt előszavában az írta, hogy a 2016-2020 közötti időszak lesz várhatóan az eddig mért legmelegebb ötéves periódus a Földön. "Ez a jelentés megmutatja, hogy bár az életünk számos területe széttöredezett 2020-ban, a klímaváltozás zavartalanul folyik tovább" - jegyezte meg a főtitkár.

A jelentés rávilágít az egyre növekvő szakadékra a hőmérséklet-növekedés küszöbérték alatt tartásához szükséges intézkedések és a kibocsátás-csökkentés érdekében tett tényleges erőfeszítések között.

A szakemberek szerint 2030-ra a világnak vissza kell szorítania a hat legnagyobb szén-dioxid-termelő ország együttes kibocsátását, hogy legyen esély 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedést.

A jelentés szerint ennek eléréséhez mostantól kezdve egészen az évtized végéig minden évben olyan mértékű emisszió-csökkentésre lenne szükség, mint amelyet a koronavírus-járvány eredményezett.

A klímaváltozás itt van, hallja valaki?

Mindeközben a klímaváltozás hatásainak bizonyítékai egyre csak gyűlnek.

A globális tengerszint minden eddiginél gyorsabban emelkedik. 2016 és 2020 között az emelkedés üteme 4,8 milliméter volt évente, míg 2011 és 2015 között ez a szám még csak 4,1 milliméter volt.

Az északi-sarkvidéki tengeri jég kiterjedése továbbra is csökken, évtizedenként 13 százalékkal. Az emelkedő hőmérséklettel állnak összefüggésben az aszályok és a hőhullámok, valamint a bozóttüzek fokozott kockázata.

Egy közelmúltbeli tanulmány szerint a Szibériát idén január és június között sújtó hőség valószínűségét legkevesebb 600-szorosára növelte az ember okozta klímaváltozás.

A jelentés egyebek között a WMO, a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás számszerűsítésével foglalkozó Global Carbon Project (GCP), az UNESCO kormányközi oceanográfiai bizottsága (UNESCO-IOC) és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) együttműködésével készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.09.10 18:45

@totyika:
Ne vegyél semmit.
Hagy pusztuljanak azok a kapitalisták.
Ez a Földnek is használna.
Nem okádnál semennyi CO2-t a levegőbe, így a kapitalistáknak sem kellene neked gyártania semmit..
Sok kicsi, sokra megy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.09.10 18:32

@gondolkoggyunk: A kapitalista társadalmaknak tök mindegy hogy mit hoz a globális felmelegedés, mivel nekik csak egy a lényeg: Profit, Profit über alles!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2020.09.10 11:28

A bolygó széndioxid szintjének folyamatos emelkedése az elmúlt 10 hónap alatt egy millimétert sem lassult, annak ellenére, hogy a járvány miatt az ipar és a közlekedés durván csökkent világszerte. Ez tisztán látható a cikkben is meemlített hawaii mérőrendszer adatain is. Aki nem idióta sötétzöld, hanem van egy gramm esze, az számára ezek után egyéetelmű, hogy a széndioxid szint emelkedését az emberiség tudja befolyásolni, tehát a költséges széndioxid csökkentő intézkedések túlnyomó többsége teljesen feleslegesen pazarolja az emberiség erőforrásait. Pl az alacsonyabb széndioxid kibsátású személyautók jóval drágábnbak, tehát a gyártok emelik az autók árait, ezzel világszerte családok tízmillióit hozzák nehéz anyagi helyzetbe, vagy pedig további éveken át kénytelenek az ősrégi füstokádó roncsokkal közlekedni. Ha a széndioxid emelkedés ellen nem is lehet küzdeni, ellenbven a füst (szálló por), ellen valóban lehetne küzdeni, de a sötétzöldek buta tömegét dróton rángató megmondó emberek, valami gyanús ok miatt miatt a levegőben szálló porról mindig megfeledkeznek, folyton csak a széndioxidot emlegetik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html