Júliusban, amikor már jelentős részben feloldották a járványvédelmi korlátozó intézkedéseket Európában, 0,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme az euróövezetben a júniusi 0,3 százalékról. Elemzők alacsonyabb, 0,2 százalékos áremelkedést vártak júliusra.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos és élvezeti cikkek ára emelkedett éves összevetésben, 2 százalékkal a júniusi 3,2 százalék után, miközben az energiaárak 8,3 százalékkal csökkentek a júniusi 9,3 százalékos esést követően. Ez jó hír, mert utóbbi az átlagot lefelé húzta, miközben az ipari termelésre ez még kedvezően is hathat.

Az Európai Központi Bank (ECB) által inkább figyelemmel követett élelmiszer és energiaárak nélküli maginfláció 1,3 százalékra emelkedett éves szinten a júniusi 1,1 százalékról. A végleges adatsort július közepén hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Az ECB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Tavaly egy hónapban sem érte el a 2 százalékot a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme, a legmagasabb értéket, 1,7 százalékot áprilisban mérték. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben.

Az infláció megjelenése azért is jó hír, mert az EU-ban soha nem látott pénznyomtatásba kezdtek, hogy likviditással segítsék a gazdaság talpraállását. A korábbi hónapokban a lassú, vagy 0 alatti inflációs szintek már deflációs félelmekhez vezettek.