Fico kijátszotta a repülőgép-kártyát

Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön felszólította Andrej Kiska államfőt, hogy fizesse ki azt az egymillió eurót, amennyibe az elmúlt időszakban kormánygéppel végrehajtott magánútjai kerültek - írj a hvg.hu.
Szász Péter, 2017. november 16. csütörtök, 22:07
Fotó: AFP

A szlovák államfőről idén tavasszal derült ki, hogy több száz privát, az elnöki tisztség betöltéséhez nem kapcsolódó repülőutat valósított meg kormányrepülőgéppel az elmúlt években, ami közel egymillió eurójába került a szlovákiai adófizetőknek.

Bár a Robert Kalinák belügyminiszter beszámolója alapján nyilvánosságra került információk erőteljesen csorbították a korrupciót gyakran ostorozó Kiska tekintélyét, a parlament által is tárgyalt ügy később mégis elcsitult, és a szlovák sajtó többsége által ajnározott államfőnek végül sikerült egy olyan ígérettel kilábalnia szorult helyzetéből, miszerint a jövőben korlátozza majd a kormánygép használatát - írja a portál.

Az ügyet csütörtökön Robert Fico egy pozsonyi sajtótájékoztatón hozta ismét felszínre, azzal, hogy felszólította Kiskát az egymillió eurós útiszámla rendezésére. A szlovák kormányfő ezzel azt követően állt elő, hogy nem sokkal korábban az államfő kritikus hangnemben nyilatkozott a Fico-kormány szívügyének tekintett szlovák szociális állam állapotáról.

A felszólításról Kiska szóvivője azt mondta, az államfő érti, hogy a kormányfő frusztrált a vesztes megyei választás után, de elkezdhetne már az ország gondjaival foglalkozni. Kiska reakcióját a kormányhivatal figyelemelterelésnek minősítette.

Címlapkép: Frederick Florin/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK