Financial Times: ijesztő kihívások állnak a Juncker-bizottság előtt

Ijesztő kihívásokkal kell szembenéznie a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak a következő években a Financial Times európai kiadásában pénteken megjelent szerkesztőségi állásfoglalás szerint.
Inforádió, 2014. szeptember 12. péntek, 10:37
Fotó: Reuters

Be kell indítani az eurózóna gazdaságát, helyre kell állítani az unióba vetett közbizalmat, és meg kell akadályozni, hogy a britek a ciklus közepén kilépjenek - veszi sorra a feladatokat a lap. A bizottság összeállítása a cikk szerint ígéretes, ügyes politikai érzékről tesz tanúbizonyságot, és jelzi, hogy megvan a szándék a változtatásra.

A bizottság tekintélyét az írás szerint erodálta, hogy makacs tagállamok és a magabiztos Európai Parlament elszipkázta a jogköröket, eddig pedig ez egy kétlépcsős intézmény volt, amelyben a nagy nyugati tagállamok kapták a fontos posztokat, az újabb, keleti tagok pedig a maradékot. A lap úgy látja ugyanakkor, hogy egyes nagyravágyó biztosok ontották magukból az olyan jogszabályokat, amelyek csak terhére voltak az üzleti szférának. Ehhez képest az FT azt írja: példátlan lépés, hogy a bizottság tevékenységét hét alelnök fogja ellenőrizni, visszafogva a túlbuzgó biztosokat, és a tagállamok közötti földrajzi egyensúly is sokkal kedvezőbb lesz, mint eddig.

"Juncker dicséretet érdemelne azért is, hogy a legfontosabb gazdasági posztokat reformszemléletű politikusokra bízta" - állapítja meg az írás. Ezek közül kiemelkedik Cecilia Malmström kereskedelmi biztosi és Margrethe Vestager versenybiztosi jelölése, valamint a túlzott szabályozás visszafogására kijelölt holland Frans Timmermans kinevezése is szembetűnő.

Külön kitér a lap arra, hogy a francia Pierre Moscovicinek óvatosan kell majd manővereznie, nehogy eljátssza a pénzügyi szigor mellett kardoskodó államok, így Németország bizalmát, miközben hazája éppen nagyobb fiskális mozgásteret szorgalmaz. Hasonló óvatosságra lesz szüksége az FT szerint a brit Jonathan Hillnek.

Ha azt a benyomást kelti, hogy pusztán a toryk bábja, aki mindenáron a londoni City érdekeit védi, akkor azt kockáztatja, hogy nem fogják komolyan venni - írta szerkesztőségi cikkében a Financial Times.

HOZZÁSZÓLÁSOK