A fehérorosz Belenergo pénteken, határidő előtt átutalta az orosz Inter RAO EESZ konszernnek az orosz áramszállításokból felhalmozódott adóssága harmadik, utolsó részét - jelentette be pénteken Minszkben Ljudmila Zenykovics, a fehérorosz energetikai miniszter asszisztense.

A harmadik törlesztő részlet 611 millió rubelt tett ki, és július 5-én lett volna esedékes. Minszk most arra számít, hogy a leállított orosz szállításokat az Inter RAO 2-3 napon belül felújítja, de szombaton már csodálkozásának adott hangot, hogy a szállítások még nem kezdődtek meg.

Az orosz exportőr szerdán nulla órakor leállította az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, amint azt kedden előre bejelentette. A fehérorosz Belenergo ugyanis február óta - az áramot adó erőmű több mint egy évig tartó felújítása után akkor újították fel a szállításokat -, 1,5 milliárd rubel adóságot halmozott fel.

Ahogyan az orosz sajtó írta, a szállítások szerdai leállítása a "szappanopera" harmadik felvonása volt: az Inter RAO a fizetések elmaradása miatt június 9-én 50 százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről. Ennek értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie 1,5 milliárd rubeles felhalmozódott adósságát, s 13-án megérkezett az első részlet is.

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. A Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter RAO kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt.

Minszk arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tud erre valutát találni.

Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a bank csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, a Központi Bank azonban elzárkózott ettől, s ezt azzal indokolta, hogy Minszknek - amint ez a gazdasági adatokból látható -, van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Végül Minszk Ljudmila Zenykovics elmondása szerint mind a második, mind a harmadik részlet kifizetésére az orosz Szberbank fehéroroszországi leánybankjától, a BPSZ-Banktól vett fel hitelt.