Magyarországot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter képviselte az értekezleten. Az EU soros magyar elnöksége, Magyarország, az EU-tagállamai és az uniós előcsatlakozási fázisban levő országok nevében gratulált az új elnöknek, köszönetet mondva az eddigi főigazgató munkájáért is.

Fazekas az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a szervezet fő fóruma fontos döntést hozott. "Graziano Da Silvával nagyon tapasztalt, FAO-ügyekben jártas és a világon tapasztalható éhezés problémáit ismerő politikus került a szervezet élére. Brazíliában az általa indított éhezésellenes programmal 25 százalékkal csökkent a rosszul tápláltak száma" - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Felidézte, hogy a világon egymilliárd az éhezők és a rosszul tápláltak száma. Fazekas hozzátette: Graziano Da Silvával a szervezet hatékonysága, reagáló-készsége gyorsulhat.

A FAO mostani, 37-ik konferenciáján hat jelölt pályázott a szervezetet 1994 óta vezető, szenegáli Jacques Diouf helyére. Köztük a volt spanyol külügyminiszter Miguel Ángel Moratinos, Franz Fischler korábbi osztrák mezőgazdasági miniszter, Indroyono Soesilo, az indonéz népjóléti tárca államtitkára, az iráni Mohammad Szaid Núri Naéni, a FAO Tanácsának volt elnöke, a kurd származású Abdul Latif Rasid iraki vízügyi miniszter is. A megválasztott José Graziano Da Silva 2006 óta a FAO regionális igazgatója a latin-amerikai és karibi térségben.

A FAO főigazgatói székéért intenzív lobbizás és verseny folyt a jelöltek képviselte földrajzi és gazdasági térségek között. A tisztségviselőt a szervezet 191 tagországa titkos szavazással választja meg az egy ország egy szavazat elv alapján. Diouf főigazgatósága túl hosszúra nyúlt, ezért utódja hároméves és csak egyszer meghosszabbítható mandátumot kap.

A konferencián újraválasztják a FAO Tanácsának független elnökét is; más jelölt hiányában a Tanácsot 2009 óta vezető, francia Luc Guyau megerősítése várható. Az új főigazgató és a FAO Tanács független elnöke hétfőn tartja meg székfoglaló beszédét.

A július 2-ig zajló tanácskozáson megvitatják a világ élelmezésének és mezőgazdaságának állapotáról készült jelentést - értesült az MTI a FAO állandó magyar képviseletétől. A konferencia fő témája a nők létfontosságú szerepe a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben. A FAO elemzései azt mutatják, hogy ha sikerül megszüntetni a nemek közötti szakadékot, ez a nők vezette gazdaságokban húsz-harminc százalékkal emelné a mezőgazdasági termelés mértékét. Fazekas az MTI-nek elmondta: a nők szerepvállalásának támogatása az öregedő és utánpótlási gondokkal küzdő európai mezőgazdaságban is elengedhetetlen, bár erősödik a női jelenlét a kertészetben és a gyümölcstermelésben is. A FAO tanácskozás dönt a 2012-13 közötti munkaprogramról és a költségvetésről is: az OECD-tagországok a hatékonyság növelésével a jelenleg több mint egymillió dolláros költségvetés csökkentését, a fejlődő államok a programok mértékének fenntartását szorgalmazzák. A kompromisszum kialakításában jelentős szerep juthat az EU-tagállamoknak, így a távozó magyar elnökségnek is. A témák között érinthetik a 2007-ben Budapesten létrehozott FAO Közös Szolgáltató Központ további bővítését. Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta, folyamatban van az egyeztetés arról, hogy a FAO jelenleg egymástól kontinensnyi távolságra, Bangkokban, Santiago de Chilében és Budapesten működő szolgáltató központjai egy helyen, hazánkban egyesüljenek. A magyar fél reményei szerint a döntés még Diouf év végéig tartó főigazgatói mandátuma alatt megszülethet.