Elemzők valószínűtlennek tartják, hogy a kormányzótanács változtatna az irányadó kamaton vagy monetáris eszközrendszerén, de a jövőre nézve valamilyen iránymutatást várnak Mario Draghitól, az ECB elnökétől.

Draghi többször hangsúlyozta, hogy az ECB az euróövezeti gazdasági fellendülés támogatása, a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások ösztönzése érdekében mindaddig kitart a laza monetáris politika mellett, ameddig azt szükségesnek látja és mandátuma keretein belül minden rendelkezésére álló eszközt igénybe is vesz.

Az ECB legutóbb márciusi kamatdöntő ülésén hozott monetáris ösztönző intézkedéseket. Így 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette irányadó kamatát, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette, mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az ECB-nél elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított kamatot, továbbá kiterjesztette kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

A mai ülést nem az ECB székhelyén, Frankfurtban, hanem Bécsben tartják.