Fontos jelzést adott a kínai kormány

A kínai kormány szerint lassul a kínai gazdaságnövekedés a következő években.
MTI-Eco, 2015. november 1. vasárnap, 16:54
Fotó: Reuters

A kínai kormány a 2016-2020 közötti 13. ötéves tervben lassuló gazdaságnövekedéssel számol - jelentette ki egy pekingi nemzetközi konferencián egy vezető kormányzati illetékes vasárnap. Csang Kao-li, első miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az öt év átlagában a GDP 6,5-7 százalékkal nő.

A kínai gazdaság növekedése tavaly 7,3 százalék volt, a kormány idénre 7 százalékos bővüléssel számolt, ami az elmúlt 25 év leggyengébb adata lenne. A GDP az idei első és a második negyedévben egyaránt 7 százalékkal, a harmadik negyedévben már csak 6,9 százalékkal nőtt.

Az idei évre tervezett 7 százalékos gazdaságnövekedést figyelembe véve öt év alatt átlagosan 7,8 százalékkal nőtt a kínai gazdaság.

A kínai első miniszterelnök-helyettes arról is beszámolt, hogy a 2016-ban kezdődő új ötéves periódusban az egy főre eső GDP meghaladja majd a 10 ezer dollárt. Az ezredforduló évében ez még csak 910 dollár volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kopacs, 2015.11.02 02:22

A sok ezer év tapasztalata, bölcsessége a visszafogott előre jelzés. Jó döntés volt kimaradni az orosz különféle csapdáiból, mint a Szír kaland, vagy az orosz nyers olaj féle beruházások túlzott növekedése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html