Fontos lépéseket tesz az Európai Bizottság a terrorizmussal szemben

Az Európai Uniónak erősebben kell védekeznie a terrorista cselekményekkel szemben, ezért az Európai Bizottság intézkedési csomagot készített a közterületek védelme érdekében és azért, hogy a terroristákat megfosszák eszközeiktől és anyagi forrásaiktól - jelentette be Julian King, a terrorizmus, a szervezett- és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.
Domokos Erika, 2017. október 18. szerda, 17:51
Fotó: MTI/EPA

Az uniós bizottság a többi között azt javasolja, hogy az EU az Europolon, a tagállamok rendőrségi együttműködését segítő ügynökségen keresztül hatékonyabban működjön együtt uniós kívüli országokkal - írja az MTI.

A bizottság azt szeretné, hogy mielőbb megállapodás szülessen Észak-Afrika országaival, Jordániával, Libanonnal, Izraellel és Törökországgal a személyes adatok cseréjéről a terroristák kiszűrése érdekében. Emellett Brüsszel szerint tárgyalást kell kezdeni Kanadával az légiutas-nyilvántartási adatokról szóló megállapodás felülvizsgálatáról.

A közterületek védelmére a bizottság 18,5 millió eurót bocsát rendelkezésre, és 2018-ban további 100 millió euró támogatást nyújt a biztonsági megoldásokba beruházó városoknak. A bizottság hamarosan útmutató dokumentumot ad ki a nagy forgalmú helyszínek védelmével kapcsolatban, valamint a lakosság figyelmének felkeltése érdekében. (Nagy változás felé közelít az EU.)

A brit politikus tudatta: bár ilyen támadásra kicsi az esély, a bizottság cselekvési tervet készített arra az esetre, ha vegyi, biológiai vagy radioaktív eszközökkel követnek el terrortámadást. A terroristákat meg kell fosztani eszközeiktől, ezért szigorúbban kell korlátozni a házilag készített robbanószerek előállítására alkalmas anyagokhoz való hozzáférést is - húzta alá King.

A bizottság emellett azt is át fogja tekinteni, milyen akadályai vannak annak, hogy a hatóságok betekintést nyerjenek más országokban zajló pénzügyi tranzakciókba, hogy hatékonyabban léphessenek fel a terrorizmus finanszírozásával szemben - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK