Fontos napok előtt az EU - Magyarországra is hatással lesz

Még a jövő évi európai parlamenti választások előtt át akarja nyomni az Európai Bizottság a távközlési szektor egységesítéséről szóló megállapodást, ezért ez lesz a hét végi uniós csúcsértekezlet egyik fontos témája. A bankunió viszont várhatóan nem lesz olyan centralizált, mint amilyet Brüsszel és sok szakértő jónak látna.
Napi.hu, 2013. október 23. szerda, 16:15
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság szeretné lendületbe hozni az európai digitális gazdaság modernizálásának programját, mert attól tart, hogy az unió még jobban lemarad ezen a téren az USA, Kína és más versenytársai mögött. A csütörtökön kezdődő csúcsértekezlet egyik témája ezért ez a kérdéskör lesz annak ellenére, hogy a tagországok illetékes miniszterei még nem készítettek elő döntési javaslatot a részletekről, így az állam- és kormányfőknek olyan technikai szakmai részletekkel kellene foglalkozniuk, amelyekről valószínűsíthetőleg nem sok információjuk van.

Brüsszel a tanácskozás elé akarja tárni a távközlési szektor reformját és még néhány további kezdeményezést, köztük az internetes biztonság, a felhő számítástechnika, a széles sávú hálózatok ügyét. Jösé Manual Barroso, az EB elnöke a távközlési csomagnak ad elsőbbséget, amelyről az Európai Parlament jövő májusi újraválasztása előtt meg akar állapodni a tagállamok első embereivel.

Franciaország - más országokkal együtt - korainak tartja a távközlési ügyek napirendre tűzését. Párizs álláspontja szerint az állam- és kormányfőktől nem várható el, hogy olyan részletekről döntsenek, amelyekhez nem kell érteniük. A francia álláspont szerint a digitális gazdaság támogatásáról kellene beszélni, például arról, hogyan segíthetik az ágazat cégeit az állami közbeszerzések szabályainak megváltoztatásával, vagy az induló vállalkozások anyagi támogatásával.

A francia kormánynak különösen fontos a szerzői jogok védelmének biztosítása az internet világában. Régóta kifogásolja, hogy ezen lyukat üt a Google, az Amazon, a Blookings.com és a hozzájuk hasonló cégek tevékenysége, amelyek sokszor válogatás nélkül biztosítanak hozzáférést többé-kevésbé védett tartalmakhoz. Párizs támadja a high-tech cégeket kiterjedt adóoptimaizációjuk miatt is, amivel elvihetik az adójuk alapjául szolgáló jövedelmet azokból az országokból, amelyekben azok keletkeznek.

Csak óvatosan

Az európai vezetők várhatóan sürgetni fogják pénzügyminisztereiket, hogy lépjenek előre az európai bankunióval kapcsolatos tárgyalásaikon. A szakértők nem várnak áttörést ebben az ügyben az új német kormány felállásig, de az még a jelenlegi helyzetben is látszik, hogy a németek vezette észak-európai országcsoport akarata érvényesül a bankunió egyik fontos részletkérdésében, az európai mentőalap kérdésében. A közös uniós alap létrehozása helyett várhatóan a tagállamoknak kell felállítaniuk olyan nemzeti intézményeket, amelyek feltőkésíthetik bajba kerülő pénzintézeteiket.

Abban megállapodás születhet, milyen sorrendben terheljék a bankok befektetőire a veszteségek fedezésének terheit. A magánbefektetők kerülhetnek az első helyre, utánuk következhetnek az alárendelt kötvénytulajdonosok és a részvényesek. Az eurózóna közös biztonsági alapja (ESM) csak akkor léphet közbe, ha egy tagország nem képes önállóan rendbe tenni fizetésképtelenné vált bankját.

Valami van

Sikerült viszont megállapodásra jutni a bankunió első pillérével, a közös európai pénzügyi felügyelettel kapcsolatban. Nagy-Britannia visszavonta vétóját, miután megegyeztek a szavazati jogokban. London attól tartott, hogy az eurózónáért felelős Európai Központi Bank (ECB) túl nagy befolyást szerez az övezeten kívül is tevékenykedő pénzintézetek - így a Nagy-Britanniában is jelen lévők - felett. Az egyeztetések során végül arra a megállapodásra jutottak, hogy az ECB közvetett ellenőrzési jogot kap az eurózóna 6000 bankja felett, de közvetlenül csupán 130-at von a felügyelete alá.

Jörg Asmussen, az ECB monetáris tanácsának tagja a héten elmondta, hogy ezer új munkatársat akarnak felvenni jövőre az új felügyeleti funkcióval járó munkák elvégzésére. A bank az Oliver Wyman tanácsadó cég és a helyi felügyeletek segítségével jövőre végzi el az ellenőrzése alá kerülő pénzintézetek tőkehelyzetének felmérését. Az uniós döntéshozók reményei szerint a tanácsadó és az ECB részvétele garancia az objektív eredményre - a nemzeti felügyeletek jelenleg ugyanis hajlamosak nagyvonalúan kezelni saját országuk bankjainak pénzügyi gyengeségeit.

Egyebek

Franciaország fel fogja vetni a csúcson, hogy vezessenek be új adatvédelmi szabályokat. Párizs nagy felháborodással vette tudomásul a Le Monde-ban megjelent leleplező cikkből, hogy az USA hatóságai adatokat gyűjtöttek francia állampolgárokról. Olaszország és számos további dél-európai tagállam az európai menedékjogi szabályozás felülvizsgálatát fogja szorgalmazni.

Az érvényben lévő szabály szerint a menekülteknek abban az országnak kell helyet keresni, amelybe érkeznek. Az arab tavasz kezdete óta Afrika felől érkezők azonban olyan sokan vannak, hogy fogadásuk kezelhetetlen problémát okoz a Földközi-tenger partján fekvő uniós államoknak. Az elmúlt időszakban ráadásul több tragédia történt menekültekkel túlzsúfolt hajókkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kajan, 2013.10.24 20:43

@hat106

Nem akármilyen gondolatok.

Nem dicsérhetem,mert az az én számból nevetséges lenne...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.10.24 11:52

Ferenc Pápa utat mutatott a válságot generáló neoliberális gazdaságból!
"Ott állsz hitelkártyával a zsebedben a kirakat előtt és felesleges dolgokat nézegetsz, sóvárogsz!"
" Az ördög megkísért: vásárolj!"
"..pedig már ott vétettél, hogy azt az időt amit a kirakat előtt töltöttél feleslegesen nem a szeretteidre vagy az elesettekre pazaroltad"

A napi.hu törzskommentelői ezt sohasem fogják megérteni...

Ők a kirakatok üzemeltetői. Az ördög cimborái.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2013.10.24 11:41

Eloszor is, nekem nincs elegem az Europai Egyesult Allamokbol habar ez korantsem az, az talan jobban mukodne. Valsag Eu nelkul is lenne, lasd Ukrajna, Szerbia, Horvatorszag akik csak most csatlakoztak valsagba velunk leptek be, Japan, USA es jelenleg Ausztralia problemai is egyre melyulnek, habar meg poziciojuk eleg jok, reformok ott is indulnak, van egy Ausztral kollegam ezert is hoztam fel, amellett hirekbol olvashato. Masodszor megszoritas, azert van mert vegtelensegig senki nem fizeti masok kiadasait, azert volt megszorito csomag, mert piac mar nem adott tobb hitelt tartva attol az eddigit se kapja vissza.. ezek egy resze amugy nyugdij kifizetes, korhaz mukodtetes stb.. pl. hazankba hasznaltak fel, gorogok jo leti kiadasokra pl. uzemanyag arak lenyomasara hasznaltak, ami nem kifizetodo folyamatos deficitet termelt, bar ezt ugyesen elrejtettek, lenyeg ugyan az maradt.. Nem csak Euro vedelme volt, mas orszagoke is. USA nehany allama sose volt nyereseges ezt mindig is masok potoltak ki, ezt az utat Europa nem akarja, mi elott Nemetekre mutogatnank, mi se szeretnenk ha magyar penzbol veszteseges mas orszagokat fizetnenek. 3% alatti hiany azert kell, mert felette folyamatosan novekvo palyan marad az allamadossag es ez a piac tures kuszobe is. Tovabba Magyarorszag novekedese csak az Eu-nak koszonheto, mivel a fejlodo epito ipar ami most negyedeves ossze hasonlitasba legjobb minden Eu-s tamogatasbol van, enelkul rengeteg munkahely szunne meg, szoval okostojasnak mielott felfuggesztene Magyarorszag Eu-s tagsagat jo ha tudja, elszigetelodes, uzemanyag stb.. import dollar alapu elszamolassal vagyis forint arfolyama ami lehet rosszabb is befolyasolo tenyezo. Van sokkal lejjebb is Eu-nelkul ott lennek. Vegso soron, en Nagy Britanniaba elek, itt is ugy tunik az esely kilepesre csokken mivel konzervativok se lepnenek ki csak reformot akarnak, amire itt mar volt pelda. Az imperializmusnak vege, kornyezet, gazdasagi feltetelek, szabalyok masok mint 40 eve, ezert se lehet az orszagot vissza terelni, mert az idovel a vilag nagyot valtozott. Az Eu-s penzek elosztasa elsodleges prioritas mert ez tartja szinten az orszagot, minden ilyen dontes elsodleges nekunk. Befejezesul azert se akartak Eu-s alkotmanyt mert nehezebb modositani mint szerzodest. Az Eu folyamatos reformokon atalakulason ment at, az tartotta eletbe ha egy alkotmany bukik el, azt nehezebb kezelni, es kevesbe laza is. Amellett nekem nem Eu-bol van elegem csak par polikusbol. Ami nem idekapcsoldo hozza szolasom volt, ezert elnezest kerek, de nehez nem reagalni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Norbertifor, 2013.10.24 10:58

Nekem személy szerint elegem van már ebből az európai egyesült államokból.Mindent szeretnének egységesíteni, akkor amikor közel sem állnak a tagállamok azonos helyzetben.Persze ezekből mind tudjuk, hogy kik szoktak rosszabbul járni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.10.24 08:55

@ptiszai: Ezzel mit akarsz, mondani? Főleg miért kéne Mo tagságát felfüggeszteni? Van valami köze a hozzászólásodnak a cikkhez, vagy csak egyszerűen "gyökér" vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html