Fontos változások jönnek az uniós támogatásoknál

Az Európai Unió konzultációval indítja el azt a folyamatot, amely végén az állami támogatások, többek közt a "de minimis", vagyis csekély értékű támogatások rendszere, akár összeghatára is változna. Jelenleg egy vállalkozás 3 év alatt összesen 200 ezer eurót kaphat ilyen jogcímen.
NAPI, 2012. július 26. csütörtök, 13:54
Fotó: Napi.hu

A cégeknek nyújtott kis összegű támogatások jelenleg nem esnek az EU állami támogatásokat szabályozó kontroll-mechanizmusai alá, ezért odaítélésekor nem szükséges az Európai Bizottság hozzájárulása, és tiltott, piactorzító állami támogatásnak sem minősülnek. Az EU elindította a nyilvános konzultációt arról a folyamatról, amely a mechanizmus reformját készíti elő, mivel a jelenlegi szabályozás 2013 végéig érvényes.

A támogatás jelenlegi felső határa 200 ezer euró (jelenleg mintegy 57 millió forint), amit három év alatt lehet egy cég számára összesen nyújtani. Az összeget 2007-ben emelték fel a korábbi 100 ezerről. A felülvizsgálat a Bizottság tájékoztatása alapján kiterjed arra, hogy változzon-e a mostani összeghatár, illetve további egyszerűsítést ígérnek magában a folyamatban. A szabályozás reformja az állami támogatások rendszerének felülvizsgálatának (State Aid Modernisation, SAM) része, melynek végső célja a tagállami gazdaságpolitikák, köztük a támogatási politikák eredményesebb összehangolása.

A felhívásban arra kérik az állami hatóságokat és egyéb résztvevőket, töltsék ki a kérdőívet, amely számszerű adatokat és részletes leírást kér a "de minimis" támogatások nyilvántartásával, felhasználásával, eloszlásával, a jelenlegi kivételek rendszerével, a támogatások felhasználásával és ellenőrzésével kapcsolatban.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK