A magyar közúti fuvarozók nagyon bíznak abban, hogy szeptemberben életbe lép a fuvarozók előzetes elektronikus regisztrációja, amelyből kiderül a fuvar teljes útja, így kiderülhet, hogy a fuvarozók milyen közvetítőkön, általában speditőr cégeken keresztül jutnak hozzá a megrendeléshez - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) megbízott főtitkárhelyettese szerint a rendszer informatikai háttere lényegében elkészült, akár be is vethető, de a jogi részét még elő kellett készíteni. Szakmai vélemények szerint elsősorban a magyaroknál jóval olcsóbban dolgozó romániai kamionosok akadnának fenn az ellenőrzésen.

Árvay Tivadar nem vonja kétségbe, hogy a megbízó még normál díjat fizet a fuvarért, ám ahány közbeiktatott - főként speditőr - láncszem van az adott üzlet lebonyolításában, annyian veszik le a maguk hasznát. Megeshet tehát, hogy az eredeti díj végül akár meg is feleződik.

Éppen ezt mutatná ki az előzetes regisztráció, lehetővé téve a fuvarozók költségei­nek összehasonlítását. Így meg lehet majd vizsgálni azt is, hogy mások mitől tudnak olcsóbbak lenni a magyar szereplőknél. Az említett piacvesztés értékét mintegy 50 milliárd forintra becsülte nemrég egy másik szakmai érdekképviselet, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete.