Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Görögország hivatalosan pontot tett hétfőn az ESM hároméves segélyprogramjára, sikeresen kilépett belőle. "Ma biztonsággal befejezhetjük az ESP-programot újabb segélyprogramok beindítása nélkül, és Görögország 2010 eleje óta első ízben állhat meg a saját lábán" - áll a közleményben, amely szerint mindezt a görög nép rendkívüli erőfeszítéseinek, a jelenlegi görög kormánnyal folytatott jó együttműködésnek, illetve az európai partnerek hitelnyújtásban és adósságkönnyítésben megnyilvánuló támogatásának köszönhető.

Kinegedték a programból

Az ESM három év alatt 61,9 milliárd euró hitelt nyújtott Görögországnak makrogazdasági kiigazításokra és a bankok feltőkésítésére. A program keretein belül rendelkezésére álló további 24,1 milliárd euróra Athénnek nem volt szüksége, ezért nem használta fel - közölte a mentőalap.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból. Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia.

Egy hitelminősítő már díjazta is

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egy héttel ezelőtt egyszerre két fokozattal javította Görögország devizában fennálló szuverén adósosztályzatát, amelyet egyben stabil kilátással látott el. A hitelminősítő az adósi besorolást "B"-ről "BB mínuszra" változtatta. A javítás ellenére az adósosztályzat így is a befektetésre nem ajánlott szinten maradt. Még két osztályzat-javítás kell ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint legalsó határát, azaz a "BBB mínusz" szintet.

A Fitch várakozása szerint a 2018-2030 közötti időszakban Görögország adósságszolgálat nélkül számított úgynevezett elsődleges költségvetési többlete átlagosa a GDP 2,7 százaléka lesz. A hitelminősítő előrejelzése szerint idén és jövőre 2,3 százalékkal erősödik a görög gazdaság. A Fitch számításai szerint 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedés mellett a görög államadósság a GDP 123,3 százalékára mérséklődik 2030-ra az idei 182,7 százalékról.

A Fitch azután javított a görög adósbesoroláson, hogy előtte egy héttel az ESM folyósította a harmadik görög mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét.

Képünk forrása: Pixabay