A török kormány akár negyedével is csökkentheti az Oroszországból importált folyékony propán-bután gáz (LPG) mennyiségét 2016-ban - jelentette a Reuters. A behozatal visszafogása komoly csapást mérhet az exportőrre, ugyanakkor csupán válaszlépésnek tekinthető arra, hogy Moszkva - az orosz harci gép törökországi lelövésére - szankciókat vezet be szomszédjával szemben.

Egyebek mellett korlátozták a török élelmiszerek importját, illetve az oroszok törökországi társasutazásait. Emellett nehezítik a török vállalatok oroszországi tevékenységét és a török alkalmazottak foglalkoztatását az orosz cégeknél.

Ugyanakkor Moszkva nem akarja visszafogni az energiahordozók - köztük a földgáz - kivitelék, mert az alacsony árak mellett minden hordó/köbméter eladásából származó bevételre szükségük van. Az új projektet,a török áramlat építését - ez váltaná ki az Európát és Oroszországot a Fekete-tenger érintésével összekötő déli áramlatot - azonban felfüggesztették.

Sorban állnak a szállítók

Oroszország Törökország második legnagyobb LPG-szállítója. Az idei év első háromnegyedében az import 28 százaléka származott ebből a forrásból - derült ki a Reuters adatgyűjtéséből. Ha életbe lép a korlátozás, akkor jövőre 0,8 millió tonnára eshet az orosz LPG-export az idei 1,1 millió tonnáról - mondta el a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő informátor, aki egy nemzetközi kereskedőcégnél dolgozik.

Ha az orosz cégek részben kiszorulnak a török piacról, akkor többen is átvehetik a helyüket. Az első helyen amerikai exportőrök jöhetnek szóba. Ha növelik szállításaikat, akkor az idei hat százalékról 12-14 százalékra emelhetik részesedésüket a török LPG-piacon - mondta egy török importőr vállalat munkatársa a Reutersnek. Az Egyesült Államok képviselői mellett Algéria és Nigéria diplomatái kopogtathatnak az illetékes ankarai minisztérium ajtaján.

LPG-nagyhatalom

Az orosz LPG-kivitelből 21 százalékkal részesedik Törökország. Ha csökkenne kivitele, nehezen találna új exportpiacokat. Ha mégis fel tudna hajtani új vevőket, akkor tetemes kiadást emésztene fel az infrastruktúra átalakítása. Az utóbbihoz hasonló problémával a törököknek is számolniuk kellene, ráadásul arra is tekintettel kell lenniük, hogy a propán-bután gáz jelentős szerepet tölt be az ország energiahordozó-ellátásában.

Nem csupán a háztartásokban használják, hanem a járművekben is: Törökországban az autók 40 százaléka LPG-vel üzemel. Ezzel az aránnyal a törökök az elsők a világon.