Az Európai Központi Bank (ECB) havi felmérésében megkérdezett szakértők rontották a következő két évre vonatkozó előrejelzésüket korábbi prognózisukhoz képest - jelentette a CNBC. Az alacsony olajár nem segíti a fellendülést, hanem közvetve még hozzá is járul a növekedés gyengeségéhez és a foglalkoztatás stagnálásához.

A reálgazdaságban, a pénzügyi szférában és az akadémiai életben dolgozó 61 közgazdász véleményének átlagolásával született prognózis szerint 2015-ben egyszázalékos lehet az infláció az eurózónában. Korábban 1,2 százalékos pénzromlást jósoltak a szakértők. Egy évvel később 1,4 százalékra gyorsulhat a tempó - 2016-ra nemrégiben még 1,5 százalékot jeleztek előre a megkérdezettek.

Az ECB Survey of Professional Forecasters című jelentése az olajárak drámai visszaesését, az alacsony importárakat és az euró korábbi erősödésének később érezhető, elhúzódó hatását teszik felelősség a halovány inflációért. A megkérdezettek 85 százaléka csökkentette 2014-es és 2015-ös prognózisát, miközben 60 százalékuk vitte le 2016-ra szóló előrejelzését. Abban egyetértés mutatkozott, hogy csupán az euró gyengülése miatt nem rontották még jobban számaikat.

A munkanélküliséggel kapcsolatban nem várnak változást a szakértők az eurózónában. Más szóval arra számítanak, hogy a legutolsó, szeptemberi statisztikában szereplő 11,5 százalékos munkanélküliségi ráta nem fog érdemben nőni vagy csökkenni a következő két évben. Ezt azzal a magyarázzák, hogy az alacsony infláció és a siralmas növekedési kilátások miatt a cégek nem bővítik tevékenységüket, ezért nem vesznek fel új munkaerőt.