G20: ezzel búcsúznának a világ vezetői

Élénkíteni kell a világkereskedelmet, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet - ennek a gondolatnak a jegyében született meg szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének résztvevői által kompromisszumos formában megfogalmazott közös nyilatkozat tervezete.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 1. szombat, 19:57
Fotó: AFP/Pool

A hírügynökségek már betekintést nyerhettek szombaton a dokumentumtervezetbe, amelyről a találkozó több szereplője is közölt részleteket.

Mauricio Macri argentin államfő nyilatkozatában elmondta: az országcsoport vezetői olyan közös nyilatkozat megfogalmazásában egyeztek meg, amely "tükrözi a kereskedelem élénkítésének óhaját", és amely "kifejezi a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmakat".

Az első jelentések szerint a G20 csoport kedvezően fogadja a világgazdaság növekedését, noha ez a növekedés egyre kevésbé kiegyensúlyozott. Megnevezték azokat a legsúlyosabb veszélyeket, amelyek fenyegetik a gazdasági és társadalmi fejlődést, kiemelve a pénzügyi sebeshetőség problémáját, a fejlett és gyengén fejlett országok közötti különbségeket okozó nehézségeket, az infrastruktúraépítés problémáit és a technológiai forradalom új kihívásait.

HOZZÁSZÓLÁSOK