Az Egyesült Államok már csak néhány napra van attól, hogy világméretű gazdasági katasztrófát okozzon - mondta Jim Yong Kim újságíróknak Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlésének végén. "Öt nap választ el bennünket egy nagyon veszélyes pillanattól" - fogalmazott a Világbank vezére.

Kép: Reuters

Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az amerikai államadósság törvényben rögzített maximális mértékének, az úgynevezett adósságplafonnak a megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut.

Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek - mondta Jim Yong Kim. Szavai szerint ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.

Obama nemet mondott

A republikánusok és a demokraták a október 17-i fenyegető közelsége ellenére szombaton sem jutottak közelebb a megállapodáshoz. A kongresszus mindkét házában eredménytelenül zárultak az egyezkedések a szövetségi kormány részleges bénultságának feloldásáról és a technikai csőd elkerüléséről folytatott tárgyalások, igaz a szenátus vezető részéről pozitív hangulatú nyilatkozatok hangzottak el. A tárgyalások súlypontja szombaton a szövetségi alsóházról a szenátusra tevődött át, miután Barack Obama elnök végül nemet mondott a republikánus képviselők azon javaslatára, hogy állapodjanak meg az adósságplafonnak egy mindössze hathetes időszakra - gyakorlatilag csak a téli ünnepek küszöbéig történő - megemelésében. A pénzügyminisztérium szerint az adósságlimit módosításáról legkésőbb csütörtökig ki kell egyezni, különben a szövetségi kormány a gazdasági szekértők többsége szerint fizetésképtelenné válik.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője "szívélyesnek" nevezte a felsőházi republikánusok rangidősével, Mitch McConnellel folytatott "előzetes" megbeszélését. A két politikus először állt szóba egymással a már közel két hete tartó válság alatt. Bob Crocker republikánus szenátor "jónak" nevezte a honatyák körében zajló eszmecserét, amelyek reményei szerint a hétvégén "meghozzák gyümölcsüket". Richard Durbin demokrata szenátor kijelentette, hogy pártja abban bízik: még a hétfői tőzsdenyitás nyélbe lehet ütni a megállapodást a republikánusokkal. Chuck Schumer demokrata szenátor haladásról beszélt, rámutatva, hogy republikánus kollégái - a képviselőház tagjaitól eltérően - úgy vélik, hogy az Barack Obama által 2010-ben elfogadtatott egészségügyi reform alapvetően nem képezi a tárgyalások részét.

A szenátus a jövő héten először hétfő délután ül majd össze. A szövetségi felsőház demokrata tagjai szombaton a Fehér Házban egy és egy negyedórás egyeztetést tartottak Obama elnökkel, de erről nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

Az Egyesült Államoknak azért nem sikerül még egy részleges finanszírozási törvényt sem elfogadni az október 1-jén elkezdődött új pénzügyi évre, mert a konzervatív ellenzéki párt meg akarta fosztani a pénzügyi forrásoktól egészségügyi törvény aktuális részeinek életbe léptetését. A szövetségi kormányzat ennek következtében részlegesen leállt és több százezer közalkalmazottat kényszerszabadságra küldtek.

A Fehér Ház szombaton kiadott közleménye szerint a szövetségi kormány alkalmazásában öt Nobel-díjas dolgozik, akik közül négyet haza kellett küldeni.