Globális gazdasági katasztrófát okozna egy koreai háború

A két évvel ezelőtti japán földrengésnél és az azt követő szökőárnál sokkal nagyobb, globális kihatású gazdasági katasztrófát okozna, ha háború törne ki a Koreai-félszigeten - vélekedtek pénteken ismertetett átfogó helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
MTI, 2013. április 19. péntek, 18:15
Fotó: Napi.hu

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai előrejelző intézete - májusi havi világgazdasági előrejelzésében "viszonylag csekély esélyűnek" nevezte egy újabb koreai háború kitörését, Észak-Koreának ugyanis egyszerűen nincs kapacitása a phenjani rezsim által hangoztatott fenyegetések jelentős részének valóra váltására, így képtelen lenne például nukleáris támadást intézni az Egyesült Államok ellen. Észak-Korea azonban azzal is politikai-gazdasági katasztrófát okozhat, ha hagyományos tüzérségi eszközökkel venné tűz alá a határától alig 50 kilométernyire fekvő, tízmilliós dél-koreai főváros, Szöul belterületét.

A 2011-ben bekövetkezett japán földrengésnek és szökőárnak, valamint a természeti csapást követő nukleáris válságnak világszerte érezhető logisztikai kihatásai voltak. Egy súlyos koreai fegyveres konfliktus következményei mellett azonban "eltörpülnének" a japán katasztrófa utóhatásai, mivel a háború közvetlenebbül érintené a világ két legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat és Kínát - áll az EIU pénteki elemzésében. Az EIU szerint, ha a Koreai-félszigeten kialakult jelenlegi feszültség háborúba torkollna, az a világgazdaság kulcsfontosságú erőcentrumait nagy valószínűséggel recesszióba sodorná, különös tekintettel arra, hogy a háborúba az Egyesült Államok óhatatlanul belekeveredne.

Az EIU londoni elemzői szerint az euróövezet koreai háború nélkül is várhatóan recesszióban marad az idén, ráadásul a valutauniós gazdaság visszaesése valószínűleg nagyobb mértékű lesz a cég által eddig vártnál. A ház közölte, hogy az általa eddig jósolt 0,4 százalékos GDP-mínusz helyett most már az eurógazdaság teljesítményének 0,7 százalékos csökkenésével számol 2013 egészében, és jövőre is csak 0,5 százalékos növekedésre lát lehetőséget.

Jóllehet enyhült az euróövezet szétesésének kockázata, a növekedési kilátások azonban nem javultak, sőt inkább halványulnak az euróövezeti gazdaság idei második félévi élénkülésének esélyei. A piacokon tapasztalható javulás, például egyes eurótagországok tőkepiaci finanszírozási költségeinek csökkenése és a tőzsdei árfolyam-emelkedés egyelőre nem szűrődött át a reálgazdaságba, a háztartások a valutauniós országok zömében továbbra is csökkentik kiadásaikat, és a leggyengébb lábakon álló eurógazdaságokban, mint Spanyolországban vagy Olaszországban, az idén 1-2 százalékos GDP-visszaesés várható - áll az EIU pénteki prognózisában.

A cég folyamatosan rontja az eurógazdaságra adott előrejelzéseit. A 0,4 százalékos átlagos GDP-csökkenésről szóló, most 0,7 százalékos visszaesésre módosított korábbi becslés is már rontott prognózis volt, a ház ugyanis korábban 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített az euróövezetben. Az EIU még korábbi, tavaly összeállított prognózisai 0,2 százalékos euróövezeti növekedéssel számoltak 2013-ra.

Az euróövezet gazdasági teljesítményére más nagy londoni befektetési és elemzőházak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett - "A recesszió gödrében" címet viselő - új prognózisában azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik. Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre még két évi recesszió várna: a Standard & Poor's e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK