A rendőrség és a tűzoltóság irányítását a leváltott vezetők helyettesei veszik át. E vezetőket két nappal azután távolították el tisztségükből, hogy pénteken lemondott Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter.

A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint "eredményesebben is tehette volna a dolgát".

A múlt hétfőn fellobbant tűz a közeli hegyekből alig egy óra alatt átterjedt Máti és Rafína településekre. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől. A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok reagálását a katasztrófára.

Jeórjiosz Sztatakisz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter pénteken a 24/7 görög rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a hatóságok a jövő héten megkezdik az illegálisan felhúzott épületek bontását az erdőtűz sújtotta Attika-régióban. A görög kormány szerint az illegális házépítés gyakorlata a felelős az erdőtüzek gyors terjedésért és a halálos áldozatok magas számáért.

Fotó illsuztráció: Shutterstock