Görög kapta meg először az új uniós posztot

A görög Sztavrosz Lambrinidisz személyében az európai uniós tagországok Tanácsa kinevezte szerdán az EU első emberi jogi különmegbízottját.
MTI, 2012. július 25. szerda, 18:48
Fotó: Napi.hu

A munkáját hivatalosan szeptemberben kezdő Lambrinidisz feladata az lesz, hogy az unión kívül "segítsen fokozni az EU emberi jogi politikájának hatékonyságát és láthatóságát".

Mint a kinevezését kezdeményező Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő jelezte, az emberi jogi különmegbízottnak széles körű, rugalmas mandátuma lesz, "képes lesz alkalmazkodni a körülményekhez", és szoros együttműködésben dolgozik az EU külügyi szolgálatával. Ashton szerint a korábban görög külügyminiszter és európai parlamenti alelnök Lambrinidisz "tehetsége és óriási tapasztalata mérhetetlen érték" az unió számára.

Az EU azzal a múlt hónapban elfogadott dokumentummal hozta létre az emberi jogi különmegbízotti posztot, amely az uniós együttműködés stratégiai kereteit fogalmazza meg az emberi jogok és a demokrácia érvényesítésének területén az EU-n kívüli országokkal fenntartott kapcsolatokban. A keretstratégiát kiegészítő cselekvési terv a kisebbségekhez tartozók védelmére is kitér.

Lambrinidisz mandátuma 2014 júniusáig szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK