Görögország nem kaphat adósságcsökkentést - német politikus

Görögország nem részesülhet olyan adósságcsökkentésben, amelyben a hitelezők leírják követeléseik egy részét és veszteséget könyvelnek el - idézi a Reuters hírügynökség Jens Spahn német pénzügyi államtitkár Deutschlandfunk csatornának adott interjúját.
Szász Péter, 2017. február 26. vasárnap, 13:24
Fotó: Pixabay

"Nagyon, de nagyon valószínű, hogy olyan megállapodásra jutunk a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ami nem tartalmaz adósságcsökkentést" - jelentette ki az interjúban az államtitkár. Véleménye szerint Görögország problémája nem az eladósodottság mértékében, hanem a növekedés hiányában rejlik. Az adósság elengedését pedig nagyon rossz néven vennék más olyan euróövezeti országok, amelyek már átestek a megkövetelt reformokon.

Az IMF szükségesnek tartja a görög adósság csökkentését, ezt azonban mereven ellenzi Németország, a görög mentőcsomagot kezelő Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) legnagyobb finanszírozója. Jens Spahn szerint Németország a strukturális átalakításban szerzett tapasztalatai miatt szorgalmazza az IMF részvételét a görög mentőcsomag finanszírozásában - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.02.26 22:41

"Görögország nem részesülhet olyan adósságcsökkentésben, amelyben a hitelezők leírják követeléseik egy részét és veszteséget könyvelnek el"

Ez jól hangzik, de miből gondolják, hogy a görögök vissza fogják fizetni az adósságukat? Egyszerűen nincs miből!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2017.02.26 14:08

Egy nagy túrót. Az ESM és a Németek ezáltal látják biztosítottnak, hogy ne kelljen leírniuk. A Görögök azért sem tudnak fejlődni mert marha magas a hitel visszafizetési rátájuk. Róka fogta csuka. Ha OV kicsit többet költött volna az államadósság visszafizetésére a 2. kormányzása idején és kevesebb stadiont stb.-t épített volna most a GDP 20%-t nem az ÁH hiányra költenénk. Minimum 100-150 milliárddal tudna évente többet költeni. Ha a költségvetést úgy terveznék, hogy az évi hiány számot mondjuk a tavalyi összegben befagyasztanák 2-3 évre az is sokat lendítene a dolgon. Ez ebben az évben kb. 250-300 milliárdot jelentene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html