Marad zár alatt Gibraltáron az iráni tanker

A gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken további harminc nappal - augusztus 20-ig - meghosszabbította a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalását - közölte a Spanyolország déli csücskénél fekvő brit terület ügyészségére hivatkozva az MTI.
Szabó Dániel, 2019. július 19. péntek, 20:42
Fotó: AFP

Az ügyben a következő meghallgatás napját a törvényszék augusztus 15-re tűzte ki. Fabian Picardo gibraltári főminiszter a helyi törvényhozásnak a nap folyamán arról számolt be, hogy Londonban találkozott az iráni kormány képviselőivel a konfliktus enyhítése érdekében. Reményét fejezte ki, hogy konstruktív együttműködéssel el tudják majd érni a tankhajó elengedését.

A Grace 1 nevű tartályhajót a brit haditengerészet foglalta le július 4-én Gibraltárnál annak gyanújával, hogy az Szíriába akarta szállítani rakományát - 300 ezer tonna kőolajat - , megsértve az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. A hajó lefoglalása miatt az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni brit nagykövetet, és kalózkodásnak nevezve a történteket tiltakozott a hajó lefoglalása ellen.

Gibraltár hatóságai múlt pénteken óvadék ellenében szabadon engedték a hajó indiai legénységét, a kapitányt és három tisztet.

Miután Washington tavaly májusban kilépett az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodásból, egyre feszültebb a viszonya Teheránnal. Az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia bár hivatalosan továbbra is kiáll az úgynevezett atomalku mellett, a Brexit hátterében azonban egyre inkább az Egyesült Államokkal keres szorosabb kapcsolatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.07.19 21:59

2 millió tonnát szállított egyetlen hajó
jól megpakolhatták:)

Gross Tonnage: 156880
Deadweight: 300579 t
Length Overall x Breadth Extreme: 330m × 58.04m
Year Built: 1997
Status: Active
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html