Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter megérkezett háromnapos európai villámlátogatására, amelyen a válság határozott megoldására fogja biztatni tárgyalópartnereit - jelentette a Reuters. A washingtoni kormány azt várja a francia, a német, illetve az új olasz és spanyol vezetéstől, hogy végre olyan megállapodást  hoznak tető alá, amely garantálja az összes eurózónatag talpon maradását és a bankok fizetőképességének megőrzését.

Az amerikai pénzügyminiszter azt az üzentet fogja átadni, hogy Európa kifut az időből, a hét végi csúcs az utolsó lehetősége arra, hogy megelőzze egy teljes, rendszerszintű válság kirobbanását - mondta a hírügynökségnek Domenico Lombardi, az IMF korábbi igazgatósági tagja, a washingtoni Brookings Institution munkatársa. Azt hiszem, az amerikai hangnem tovább keményedik - az elmúlt időszakban a tanácsadói stílustól fokozatosan haladt a követelés felé.

Virítani kellene a zsét

Geithner találkozik Mario Draghival, az Európai Központi Bank (ECB) elnökével, illetve Jens Weidmann-nal, a Bundesbank első emberével is, akiknek minden bizonnyal elismételi korábbi álláspontját, miszerint az ECB-nek hozzá kellene járulnia az európai mentőalapok forrásainak emeléséhez. Az európai jegybank egyelőre ellenáll ennek, és a legerősebb tiltakozást a német központi bank fogalmazza meg. Lombardi szerint az amerikai pénzügyminiszter fokozni fogja a nyomást az ECB megpuhításának érdekében.

További kérdés az IMF bevonása az európai válságkezelésbe. Az USA a Valutaalap legnagyobb donor országa, így nélküle ezzel kapcsolatban semmit sem lehet elérni. Washington korábban ellenezte az IMF tőkeemelését, ám most hajlandó lenne hozzájárulni ahhoz, hogy az eurótagországok központi bankjai hitelt nyújtsanak a Valutaalapnak, amely ebből a pénzből - szigorú feltételek mellett - spanyol és olasz kötvényeket vásárolna. Geithner azonban a hírek szerint csak akkor fogja ezt javasolni az amerikai kormánynak, ha úgy látja, hogy európai tárgyalásai elérik a céljukat.