Veronika Szkvorcova orosz egészségügy-miniszter figyelmeztetett: kiszabadulhat az ellenőrzés alól a HIV terjedése, ha nem fordítanak jelentősebb összegeket ennek megakadályozására. Hivatalosan a betegeknek jelenleg mintegy 23 százaléka, 200 ezer ember részesül kezelésben, miközben 2020-ra a HIV-AIDS betegek száma 250 százalékkal nőhet - írta a The Moscow Times.

Ráadásul a jelenlegi gyógyszeres kezelések nem gyógyítják a HIV-et, és Oroszország nem hajlandó a nemzetközileg elfogadott módszerek alkalmazására, például a tűcserék terén. Annak ellenére, hogy a HIV-pozitív oroszok 60 százaléka kábítószer-fogyasztó (vagy ilyennek a szexuális partnere), Moszkva betiltotta a WHO "tiszta tű" programját, amely számos országban hozott pozitív eredményeket.

A helyzetet tovább rontja a hazafias hullám - az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy orosz gyártmányú szerekkel váltják ki a külföldi HIV gyógyszereket. Egyes orosz szakértők szerint ezek nemcsak hatástalanok, de súlyos mellékhatásaik is vannak. Ennél is nagyobb gond azonban, hogy általános a hiány a HIV-gyógyszerekből, ami miatt a páciensen gyakran hónapokat kell várjanak kezelésük megkezdésére.

A betegség elismert szakértője, Vagyim Pokrovszkij, az AIDS-ellenes küzdelem szövetségi központjának vezetője szerint a regisztrált HIV-fertőzöttek száma elérte a 950 ezret, és az idei év első felében 40 ezer új esetet regisztráltak, így a betegszám akár 2015 végére elérheti az egy milliót. Ez azonban csak a hivatalosan regisztráltakat veszi figyelembe, valóságban akár már most 1,3 millió HIV-es lehet Oroszországban.

Bár a hivatalos szervek is elismerik, hogy a betegség kezelésére szánt támogatások összege lassabban nő a megbetegedésekénél, az egészségügyi minisztérium nem hajlandó változtatni három éves költségvetési tervén.
Jelenleg 30 orosz város HIV betegei panaszkodnak gyógyszerhiányra. Különösen súlyos a helyzet a Krímben és Szevasztopolban, ahol komoly zavarokat okoz az ukránról az orosz egészségügyi ellátási rendszerre való átállás.

A szükséges gyógyszerekhez való hozzájutás jelentősen romlott 2013-ban, amikor decentralizálták a gyógyszerek beszerzését. Addig az egészségügyi minisztérium gyűjtötte be a régiók igényeit és folytatta le a tendereket, ezt azonban a helyi közigazgatásoknak adták át. Ez késéseket okozott az eljárásokban, zavarokat a logisztikában, áremelkedésekhez és árkülönbségekhez vezetett, országosság váltak a problémák. A kiutat elsősorban a gyógyszerek generikus hazai gyártásában látták, ezek közül az elsőket már használják is - de számos betegpanasz szerint hatásosságuk a csapvizével egyenlő, bár természetesen vannak, akik kiválónak tartják az új szereket. Másoknál ugyanúgy, mint a nyugati szereknél, megoszlanak a tapasztalatok - míg egy beteg elmondása szerint majdnem belehalt a Nikavir nevű generikum szedésébe, az ugyancsak orosz Tenofovir talpra állította.

A gyakorlatban nehezíti a gyógyszerek szedését, hogy az orosz rendszer tiltja a kombinált gyógyszerek használatát, amikor egyetlen tablettában két-három hatóanyaghoz juthat a beteg - ezeknek ugyanis többe kerül az előállítása. Problémák vannak az árazással is, mivel az Oroszországban kapható nyugati generikumok gyakran alig olcsóbbak a márkaneves eredetieknél.