Lengyelországban a márciusi zuhanást már májusban fellendülés követte - a Fejlesztési Minisztérium dicsekszik is, hogy akkora a gazdasági aktivitás, már az országban, mint az év elején. Ugyanakkor a szakértők felhívják arra a figyelmet, hogy még nem kell ünnepelni, mert lehet, hogy ez a biztonsági intézkedések negatív mellékhatása - írta a Business Insider Polska.

A Tevékenységekről szóló Központi Információk (CEIDG) adatai szerint nő az aktív cégek száma egy hónap óta, és Jadwiga Emilewicz miniszterelnök-helyettes szerint ez kedvező előrejelzés a következő hetekre. A május 12-i adatok szerint aktív gazdasági tevékenységet Lengyelországban 2,46 millió cég végez, azaz annyi, mint az év elején.

Ráadásul április közepe óta tevékenységük megújítását többen kérték, mint a felfüggesztést. Márciusban még 60 ezer cég kérte vagy megszüntetését vagy felfüggesztését, olyan jelentős volt a belföldi és a külföldi kereslet esése a termékek többségénél. A válság elleni védőintézkedésekkel is késtek, azok első szakaszára csak március elején került sor

A szakértők óvatosak, azt mondják, a vállalat ismeretlen feltételek között működnek. Ez a bizonytalanság meghosszabbításával jár, azaz árt az üzletnek. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a vállalkozók pénzügyi támogatást kaptak a kormánytól a "túlélésre", a dolgozók megtartására, amit most költenek. Félő, hogy sokan fenntartják a régi üzleti módszereket, amivel később gond lehet.