Hadat üzentek a klímaváltozásnak a lengyelek

Lengyelországban egy évtizedes programot indítottak a vízgazdálkodás átfogó javítása érdekében, mert enélkül mind az áramtermelést, mind a mezőgazdaságot padlóra viheti a megváltozott időjárás.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 5. hétfő, 06:20
Fotó: Getty Images

Több mint fél évszázados elhanyagolás után 14 milliárd zlotys (1035 milliárd forint, több mint két budapesti 4-es metró ára) fejlesztési programot indít a lengyel kormány, amelyet lengyel vízmegtartási programnak is is nevezhetünk - adta hírül a Business Insider Polska.

A program kiterjed a mezőgazdaság vízellátásának segítésére, az árvizek megelőzősére, az erdővédelemre és az elektromos áramot termelő erőművek vízszükségletének biztosítására.

A végrehajtás már 2020-ban elkezdődhet és legalább 2027-ig tarthat, ám ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani 2030-ig. Következésképpen három kormány illetékes minisztereinek is folytatniuk kellene az elődeik megkezdett munkáját, ezért igen alaposan elő kell készíteni a teendőket. Várhatóan 94 jól elkülönült beruházást indítanak a program égisze alatt és 1550 különböző projektet hajtanak végre. Összesen harminc víztároló építését tervezik.

Lengyelországban az elmúlt időszak 30 Celsius-fokos hőmérsékletű napokat hozott, ami ott rendkívüli hőségnek számít. Emiatt szokatlanul sokat használták a légkondicionálókat, ami növelte az energiafogyasztást, miközben az elektromos erőművek vízellátásával a folyók alacsony vízállása és magas hőmérséklete miatt gondok voltak. A Visztula például varsónál mindössze 44 centiméter volt, ami drasztikusan alacsony.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.08.05 13:43

Helyes. A klímaváltozás ellen nem tudnak mit tenni, mert az mindig is volt, és mindig is lesz. De a vízgazdálkodást hatékonyabbá tenni - na az nagyon helyes. Követendő példa nekünk is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html