Hadigazdaságra áll át Oroszország?

A gazdasági és pénzügyi szakértők tiltakozása ellenére rekord összegeket költ fegyverkezésre Moszkva.
Napi.hu, 2014. november 2. vasárnap, 19:37

Jövőre rekord nagyságú összeget, 3,3 ezer milliárd rubelt (több mint 80 milliárd dollárt) rubelt fordít haderejére Oroszország - közölte egy interjúban Vlagyimir Komojedov admirális, a duma védelmi bizottságának elnöke. Mint a The Moscow Times írta, ez az orosz GDP 4,2 százaléka, és 19 milliárd dollárral magasabb a tavalyi katonai költségvetésnél. Oroszország 2012-ben a bruttó hazai termék 3 százalékát fordította katonai kiadásokra, 2013-ban már 3,2, idén pedig 3,4 százalékát, vagyis a 2015-ös terv jelentős ugrás. Komojedov szerint a pénz oroszlánrészét a fegyverzet minőségének emelésére fordítják, miközben a hadsereg működési költségeit 807 milliárd rubelre (20 milliárd dollár) szorítják le jövőre, vagyis erre a célra az ideinél 601 milliárd rubellel kevesebbet fordítanak.

Az eredeti, 2011-es újrafegyverzési program 2020-ig összesen 23 ezer milliárd rubel (564 milliárd dollár) kiadással számol, végrehajtását azonban láthatólag felgyorsítják. Mint a Reuters rámutatott, a terv elfogadásakor évi 6 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak, idén azonban már csak 0,5 százalékos GDP-bővülést várnak, a további években pedig stagnálás, sőt költségvetési hiány várható.

A katonai kiadások 25 százalékos növekedése a zuhanó olajárak és rubel-árfolyam ellenére aggasztja a gazdasági és pénzügyi szakértőket. Annyira, hogy Anton Sziluanov pénzügyminiszter példátlan módon vette a bátorságot, hogy szembeszálljon Vlagyimir Putyin elnök szent tehenével, és kijelentette: figyelembe kell venni a megváltozott gazdasági körülményeket, jelenleg egyszerüen nem engedheti meg magának ezt az ország, és leülnek tárgyalni a védelmi minisztériummal, hogy egyeztessék, mely költségeiket képes a költségvetés finanszírozni. (Elődje, a nemzetközi tekintélynek örvendő Alekszej Kudrin három évvel ezelőtt elsősorban a katonai kiadások tervezett növelése miatt mondott le.)

Jurij Boriszov védelmi miniszterhelyettes azonnal visszavágott Sziluanovnak azzal, hogy az orosz ipar kész teljesíteni a kormány ambiciózus tervét, s az ennek ellentmondó médiahírek nem szolgálhatnak ürügyül a kiadások csökkentéséhez. Putyin is ezen az állásponton van, különösen mert a program milliárdokat juttat a hozzá közelálló oligarcháknak, fellendíti a hazai ipar egy meghatározó szegmensét és százezrek munkahelyét biztosítja. Vagyis a gazdasági szakértők harca a katonai kiadások mérséklésére kudarcra van ítélve.

Pedig Sziluanov nem magányos harcos. Az orosz nemzetgazdasági és közigazgatási akadémia és a Gajdar gazdaságpolitikai intézet elemzői erős kétségeket fogalmaztak meg a 2015-2017-es költségvetési tervvel kapcsolatban. Mint írták, az túlságosan optimista - például hordónként 100 dolláros olajárral számol, emiatt a deficit a vártnál nagyobb lesz. A pénzügyminisztérium úgy számol, hogy hordónként egy dolláros olajár-csökkenés 70 milliárd rubellel csökkenti a költségvetés bevételeit - írta a TASZSZ. A katonai kiadások emelését többek között az oktatásra és az egészségügyre fordított összegek csökkentéséből finanszíroznák, például reálértéken jövőre nem emelkedik a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetése, a szövetségi klinikák a 2014-es szintnek csak 60 százalékát kapják meg, és csökken a felsőoktatás támogatása is.

Viszont virágozhat a hadiipar. Mint Dmitrij Rogozin, az ezért az ágazatért felelős miniszterelnök-helyettes a Kommerszanttal közölte, jövő év végéig a hadfelszerelések 30 százalékát korszerűre cserélik, s az arány a programnak megfelelően 2020-ra eléri a 70 százalékot, és az ehhez szükséges pénzek kezelése nem a pénzügyminisztérium kompetenciája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.11.03 10:50

@lauda: nem szóltam meg és nem néztem le az orosz (szovjet) űrtechnikát. mi lenne, ha azt próbálnád értelmezni, amit írok tökfej?

jeleztem, hogy nem ugyanaz a szint ha a te adódból fejlesztenek valamit, vagy ha magántőkéből... megkérdeztelek, hogy az oroszok szerinted mikor jutnak el idáig, de valamiért nem erre válaszoltál... úgy vélem azért mert egy képmutató félázsiai vagy (orbán hívott titeket így), aki inkább terel, minthogy beismerje az evidenciát.

talán elkerülte a figyelmedet az a történelmi tény is, hogy - többek között - az űrverseny finanszírozása is komoly szerepet játszott abban, hogy a szovjetunió kénytelen volt belátni, hogy nem bírja a versenyt a nyugati piacgazdaságokkal.

de persze te csak arra vagy képes, hogy továbbra is kárörvendő megjegyzéseket tegyél egy emberéletet követelő balesettel kapcsolatban és a (nem létező) szovjet erőfölényt próbáld hangsúlyozni ezzel.

vajon ezek a régi felelevenített kommunista reflexek, vagy már orbán segge nyalása közben fejlesztetted ki ezeket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.11.03 09:46

@Kotkodus: Az oroszok mindig is erösek voltak az űr technikában, nem kell őket lenézni , lekicsínyíteni!!!

Mellesleg az USA az első világhábórú után állt átt a hadigazdaságra.

Azért nincs béke , és nem is lesz....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.11.03 09:44

@Trambulin: A szinvonalat mutatják a múlt heti események!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.03 09:44

@lauda: a cinizmusodra és a "nemes" személyiségedről árulkodik az is, hogy kárörvendő megjegyzéseket fűzöl egy emberhalállal járó eseményhez...

ilyen egy igaz büszke magyar "nemzeti" manapság, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.03 09:37

@lauda: vajon gagarinra, a holdra-szállásra, a marsi expedíciókra, a voyager űrszondákra vagy a múlt héten felrobbant amerikai űreszközökre gondolsz amikor 2:0-ra taksálod az űrversenyt?

mert ha a legutóbbit veszed alapul az bizony unortodox számítás. ha azon az alapon számolnád, hogy melyik nagyhatalom tart ott, hogy MAGÁNTŐKÉBŐL finanszírozza az űreszközöket, akkor 0:2. Sikeresség alapján ez a mutató ugyan egyelőre 0:0, azonban szerinted kinek van esélye előbb elérni az első sikeres magántőkéből finanszírozott űrrepülő-fellövést?

gondolkodjál nyugodtan ezen! tudom, hogy azok a fránya kerekek nálad kicsit lassabban forognak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html