A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöksége pénteken belső szavazást rendelt el arról, hogy a baloldali párt kormánykoalícióra lépjen-e a választásokon győztes ANO mozgalommal. A szavazásra május 21-e és június 14-e között kerül sor. Az eredmény június 15-én lesz ismeretes.

Az ANO-CSSD kormánykoalíciónak együtt is csak 93 képviselője (78 és 15) lenne a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban, ezért a bizalom megszerzéséhez szüksége van a 15 kommunista képviselő támogatására is.
"Amennyiben a szociáldemokraták belső szavazása elutasító eredményt hoz, akkor nincs miről dönteni, mert az elképzelt kormány nem jöhet létre, és új megoldást kell keresni" - indokolta a kommunista párt álláspontját Vojtech Filip.

Andrej Babis ügyvezető kormányfő, az ANO elnöke a héten jelezte, hogy a mozgalom a kommunista párttal is egy megállapodásban fogja rögzíteni az együttműködés szabályait. Vojtech Filip szerint a részletekről még folynak a tárgyalások.

A kommunisták egyebek között azt szeretnék, ha a kormányprogram tervezetéből kikerülne Csehország külföldi katonai misszióinak megerősítése. "Amennyiben ez része maradna a kormányprogramnak, a KSCM nem tudná támogatni a koalíciót" - jegyezte meg Filip. A KSCM-nek az az álláspontja, hogy külföldi katonai akciókra csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján kerülhet sor.