Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai külügyminisztérium szerint fontos, hogy a szaúdi nyomozás mindaddig folytatódjék, amíg a gyilkosságban érintett valamennyi személyt felelősségre nem vonják. Heather Nauert közölte: a külügyminisztérium továbbra is iparkodik "feltárni és elemezni a tényeket", valamint igyekszik levonni a szükséges konzekvenciákat - írja az MTI.

A szaúdi ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy halálbüntetést kért öt vádlottra a Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásának ügyében folyó rijádi büntetőperben. A vádirat szerint az öt férfi Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post című amerikai lap szaúdi újságíróját, akinek testrészeit kivitték az épületből. A perben további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont teljesen tisztára mosták az ügyben a sivatagi királyság nagyhatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma a gyilkosság miatt csütörtökön szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt: a Hasogdzsi meggyilkolásával vádolt 15 fős csoport tagjait, Szaúd al-Kahtanit, a trónörökös volt tanácsadóját, valamint Mohamed al-Otaibit, Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulját. "Cselekedeteikért felelősségre kell vonni ezeket az embereket, akik megtámadták és brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokban élő és dolgozó újságírót" - állt Steven Mnuchin pénzügyminiszter közleményében. A tárcavezető azt is hangsúlyozta: "a szaúd-arábiai kormánynak megfelelő intézkedésekkel elejét kell vennie a másként gondolkodókkal és újságírókkal szembeni bárminemű támadásnak".

Heather Nauert külügyi szóvivő leszögezte: sem a külügyi állásfoglalást, sem a szankciók bejelentését nem egyeztették Rijáddal. A szóvivő egyúttal nem zárta ki újabb büntető intézkedések lehetőségét sem, attól függően, hogy a továbbiakban milyen tényekre derül fény.