Helyreállhat a bizalom - véli a német pénzügyminiszter

Jól halad a brüsszeli csúcs megbeszélése - véli Németország és az Egyesült Államok pénzügyminisztere.
MTI, 2011. december 6. kedd, 20:25
Fotó: Napi.hu

Gyors lépésekre számít Wolfgang Schäuble német és Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter az euróövezeti államadósság-válság kezelésében. A legfontosabb döntéseket már a héten, az uniós vezetők brüsszeli találkozóján meghozhatják, ennek révén pedig helyreállhat az euróövezet iránti piaci bizalom - mondta Schäuble Geithnerrel folytatott keddi berlini megbeszélése után.

Igen előrehaladtak a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcs előkészületei - hangsúlyozta Schäuble. Valamennyi résztvevő tudatában van felelősségének és a találkozó jelentőségének. Biztos benne, hogy a csúcson olyan döntéseket hoznak, amelyek révén helyreáll az euróövezet egésze iránti bizalom a pénzügyi piacokon.

Timothy Geithner bátorítónak nevezte az utóbbi hetekben Európában elindult folyamatokat. Az olasz-, spanyol- és görögországi fejleményekre utalva hozzátette: Természetesen eltart egy ideig, mire az erőfeszítések eredményt hoznak.

Az amerikai pénzügyminiszter szerint hazájának és az egész világnak fontos, hogy Németország és Franciaország sikert érjen el az uniós integráció erősítését célzó javaslataikkal. A német és a francia vezetés felismerte, hogy a költségvetési unió irányába kell elmozdulni, és reformokra van szükség a gazdasági növekedés serkentéséhez.

Geithner előzőleg Frankfurtban találkozott Mario Draghival, az Európai Központi Bank (ECB) elnökével és Jens Weidmannal, a német jegybank - a Bundesbank - elnökével. A megbeszélésekről nem árult el részleteket: nem neki, az amerikai pénzügyminiszternek kell megmondania, hogy mit kell tennie az ECB-nek. Az uniós csúcs előtt Geithner találkozik még Nicolas Sarkozy francia elnökkel is, valamint Mariano Rajoy kijelölt spanyol miniszterelnökkel és Mario Monti olasz kormányfővel.

HOZZÁSZÓLÁSOK