Hétéves csúcson az amerikai fogyasztói bizalom

Javult, több mint hétéves csúcson volt a fogyasztói hangulat mutatója az Egyesült Államokban októberben a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének végleges adatai szerint.
Inforádió, MTI, 2014. október 31. péntek, 17:29

Az átfogó fogyasztói hangulatindex októberre 86,9 pont lett, ami 2007 júliusa óta a legmagasabb érték. Az elemzők is emelkedést, 86,4 pontot vártak a szeptemberi 84,6 és az augusztusi 82,5 pont után. Az október 17-én közzétett előzetes adat 86,4 pont volt, a végleges adat 0,5 ponttal magasabb.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 98,3 pontra csökkent a szeptemberi 98,9 pontról, ez az érték kissé alacsonyabb a 98,9 pontos elemzői várakozásoknál, illetve az előzetesen közölt 98,9 pontnál.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma két éve nem látott magasságba 79,6 pontra emelkedett a a szeptemberi 75,4 pontról. Elemzők 78,2 pontra számítottak, az előzetes adat pedig 78,4 pont volt.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,9 százalékra esett a szeptemberi 3,0 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalék maradt.

Az utóbbi három hónapban folyamatosan erősödő bizalom azt mutatja, hogy a fogyasztók többet költekeznek majd a közelgő ünnepekre készülve - jelentette ki Richard Curtin, a felmérés vezetője, aki szerint öt évvel a fellendülés kezdete után a fogyasztók várakozásai és magatartása végre kezd olyanná válni, mint ami a múltban a bővülést hajtotta.

A felmérésben tükrözött optimizmus dacára a fogyasztók még mindig nem költekeznek. A kereskedelmi minisztérium pénteken arról számolt be, hogy szeptemberben havi szinten 0,2 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek, de 0,2 százalékkal csökkentek a személyi kiadások az Egyesült Államokban. A személyi kiadások (azaz a fogyasztásra fordított pénzösszeg) először csökkent január óta, így kétséges, hogy a fenn tud-e maradni a gazdaságnak az a növekedési üteme, amelyet még nyáron ért el.

A lakossági fogyasztás felelős az amerikai gazdasági teljesítmény nagyjából kétharmadáért, de míg a termelőágazatok teljesítménye javult az elmúlt hat hónapban, a fogyasztók csak visszafogottan költöttek.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK