Hiába az új kormány, semmi sem változott?

Van új kormány, de kevés új névvel - így értékelte a Corriere della Sera című napilap kedden, hogy a Paolo Gentiloni vezette új olasz kormány előző este tette le esküjét.
MTI, 2016. december 13. kedd, 12:01
Fotó: MTI/EPA

Az újság "túlélési kormánynak" nevezte a kabinetet, amelynek tizennyolc tagjából tizenhárman már a december 4-i népszavazás után lemondott Matteo Renzi előző miniszterelnök kormányában is benne voltak.

A Corriere szerint a Gentiloni-kormány elsődleges feladata éppen az alkotmány reformjáról rendezett népszavazás okozta politikai-társadalmi "sebek" orvoslása lesz a következő olasz parlamenti választások előtt. A napilap hangsúlyozza, hogy a bukott alkotmányreform miatt a szétrobbanás veszélye fenyegeti a balközép kormánytöbbséget vezető Demokrata Pártot (PD), az ellenzék utcai tüntetésekre készül, miközben a népszavazáson nemmel szavazó olaszok keserűen nyugtázzák, hogy voksuk ellenére nem sok változott, az egyetlen újdonság, hogy megalakult a kormány. "Ki tudja, mit gondolnak erről a kormányról az olaszok?" - idézte a lap Marianna Madia közigazgatási minisztert, aki a Renzi-kormányból egyenesen a Gentiloni-kormányba ült át.

A felmérések szerint a PD máris öt százalékpontot veszített eddig is gyenge támogatottságából. A Corriere elemzése szerint az olasz balközép párt nem hajlandó tudomásul venni, hogy a korábban a baloldalra szavazó olasz fiatalok 75 százaléka az ellenzéki Öt Csillag Mozgalomhoz (M5S) állt át, és nemcsak azért, mert az M5S az interneten szólítja meg őket. Paolo Gentiloni miniszterelnök első nyilatkozatában az elszegényedett olaszok segítését ígérte. A Corriere megjegyezte, hogy a gazdagabb Milánó lakosságának többsége igennel szavazott a népszavazáson, amelyre a szicíliaik hetven százaléka nemet mondott, és a 35 év alatti olasz fiatalok négyötöde is elutasítóan voksolt a Renzi-kormánnyal azonosított népszavazáson.

Fénymásolatnak nevezte a Gentiloni-kormányt a PD-hez közel álló La Repubblica, amely szerint ez a kormány "túl kevés" Olaszország problémáinak megoldásához. A napilap úgy látja, olyan kormány alakult, mintha a népszavazáson az igenek győztek volna, pedig a referendumon szavazók majdnem hetven százaléka nemet mondott a korábbi balközép kormányra. A La Repubblica hangsúlyozza, hogy az új olasz kormány nem tesz mást mint erősíti az M5S-t, amely máris bejelentette, a Gentiloni-kormány parlamenti bizalmi szavazásán kivonul az ülésteremből.

Klónkormányról írt az Il Giornale, amely szerint a Gentiloni-kormány eleve "halva született". A jobbközép napilap úgy látja, az új olasz kormány maradásának és esetleges eredményeinek legnagyobb ellensége maga a (Gentiloni által) helyettesített Matteo Renzi volt miniszterelnök, aki minél gyorsabban előrehozott választásokkal akarja visszaszerezni elveszített miniszterelnöki székét. Az Il Giornale szerint az olasz belpolitikai helyzet legnagyobb vesztesei maguk az olaszok.

HOZZÁSZÓLÁSOK