Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió dezinformációellenes akciócsoportja azt állítja, hogy azonosított egy jól kidolgozott tervet, amelynek végrehajtói fel akarják nagyítani a nyugati országokban kibontakozott egészségügyi válságot, azzal a céllal, hogy aláássák a nemzeti egészségügyi rendszerekbe vetett bizalmat. Az amerikai Fehér Ház szóvivője kiterjedt dezinformációs kampányról beszélt, amelyet az orosz vezetés indított el január végén, hogy aláássa a világ kormányainak és egészségügyi szervezeteinek, például az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az erőfeszítéseit a korrekt tájékoztatásra a járvánnyal kapcsolatban. Vajon tényleg megint a Kreml a hibás azért, hogy mindenféle álhírek terjednek az emberek között a koronavírusról? - kérdezi Mark Geleotti politológus professzor, Kelet-Európa-szakértő a Moscow Timeson megjelent cikkében.

Nem fekete és fehér

Mindenekelőtt tekintsünk el attól, hogy például a WHO nagyvonalúan szemet huny a járvánnyal kapcsolatos kínai adatközlés pontatlansága felett, továbbá hogy manapság a legtöbb zavaros információ éppen a Fehér Házból érkezik, egyenesen az USA elnöke teszi közzé azokat sajtótájékoztatóin és twitterüzeneteiben. Ne firtassuk azt sem, hogy mi haszna lenne Moszkvának abból, hogy miközben mosolyoffenzívát folytat - segélyszállítmányt küld Olaszországba és az USA-ba -, ezzel ellentétes aknamunkát végezne?

Vlagyimir Putyin államfő a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20-államok vezetőinek videokonferenciáján javaslatot tett arra, hogy a világ országai függesszék fel az összes gazdasági szankciót, amit egymás ellen alkalmaznak a járvány idejére. Ennek persze Oroszország látná nagy hasznát, amely ellen a Krím félsziget 2014-es elfoglalása óta vannak érvényben kemény nyugati szankciók - bár válaszul csökkentették az EU-s élelmiszerimportot -, ám egy ilyen lépés szimbolikus lenne, amelynek keresztbe tenne, ha Moszkva eközben fake-news-háborút folytatna más országokkal szemben.

A fake-news-ipar

Ettől még persze üzemelnek a hamis híreket gyártó oroszországi információgyárak, ám erre nem az a magyarázat, hogy az orosz vezetés kettős játékot játszik, hanem az, hogy ez az iparág önálló életet él, ezért már a központból sem lehet egyszerűen lekapcsolni. A médiatámadást, amelynek célja a Nyugat megosztása, szétzilálása és demoralizálása nem egy kézből irányítják, nem egy fegyelmezett médiamunkás-hadsereg hajtja azt végre, hanem kiépült egy dezinformációs környezet, amelyben különböző szereplők tevékenykednek. Hangoskodó talk-show-személyiségek, véres szájú kommentátorok, nagyhangú álszakértők, szélhámosok, szellemi termékeket kínáló házaló ügynökök, összeesküvés-elméleteket gyártó internetes influenszerek ontják magukból a marhaságokat.

Ezek az emberek alapvetően olyan tartalmakat állítanak elő, amelyek saját elfogultságaikból vagy holdkóros elképzeléseikből fakadnak. Igyekeznek kitalálni, mit szeretnének hallani éppen a Kremlben. Az országot vezető politikusok azután kiválogatják az aktuális szellemi sárfelhordásból, amire szükségük van. Így működik például a külügyminisztérium propagandagépezete, amely gyakran visszhangozza a konspirációs gondolkodású médiaszemélyiségek egy-egy ötletét, amit azután átvesz a hazai és az orosz pénzen élő külföldi sajtó.

Ennek a fake-news-gyártó környezetnek az önállósága a Kremlnek is gondot okozhat, ahogy azt a járvány kapcsán látjuk, hiszen működése aláássa még a hitelesnek szánt mosolyoffenzívát is. Ez az negatív hatás felerősíti az oroszok iránti zsigeri bizalmatlanságot, illetve a hamis hírek elhárítására hivatott intézmények önigazolását. Ráadásul a marhaságok nem pusztán a fake-news-gyártóktól származnak, hanem spontán is termelődnek. Az orosz - és nem csak az orosz - emberek is gyártják az ökörségeket, akik szeretnének hinni abban, hogy a fertőzést megelőzhetik kellő mennyiségű vodka vagy fokhagyma fogyasztásával, illetve buzgó imádkozással.