Visszatérhet az elátkozott devizahitel a régióba

A csehországi és az európai kamatok közti különbség - ahogy húsz éve - ismét devizahitel felvételére ösztönzi a vállalatokat. A céges hitelek harmadát már nem koronában veszik fel.
Barabás Júlia, 2019. december 12. csütörtök, 06:20
Fotó: Reuters

Miközben a Cseh Nemzeti Bank az elmúlt két évben fokozatosan emelte alapkamatát, az eurózónában továbbra is alacsonyak maradtak a hitelköltségek. Ennek eredményeként a cseh vállalatok egy része átváltott a koronahitelekről az eurókölcsönökre - derül ki a Radio Praha cikkéből. Aki koronában adósodik el, annak azzal kell számolnia, hogy a hitele költségét a kétszázalékos jegybanki alapkamat határozza meg, míg az Európai Központi Bank továbbra folytatja különlegesen enyhe, nulla kamattal járó monetáris politikáját.

A cseh vállalatok ki akarják használni ezt a különbséget - a kedvező kamatkülönbség volt az oka a devizahitelek elterjedésének a 2000-es évek elején is. A cégek hiteleinek immáron 32,5 százaléka eurókölcsön - derült ki a prágai központi bank adataiból. Egyes szakértők szerint a közel egyharmados arány valójában jóval nagyobb, mivel a jegybak adatai nem tartalmazzák a cégek egymásnak nyújtott hiteleit. A devizahitel különösen az exportáló cégeknek kedvező, amelyek bevételei és profitja euróban keletkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK