Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban úgy nő az üzemanyagok értékesítése, mintha élesztő volna benne, ugyanakkor meglepően lassan emelkedik a benzin árában foglalt adókból származó bevétel - derül ki wyborcza.pl cikkéből.

Lengyelországban hivatalosan a fő üzemanyagokból - gázolajból, benzinből és folyékony gázból - 11 százalékkal több fogyott tavaly, mint 2016-ban. Ezen belül a dízelmotorok üzemanyagából 15 százalékkal adtak el többet - derül ki a pénzügyminisztérium és az olajkonszernek adataiból.

Ezen a változáson az államnak nyernie kellene az üzemanyagok árában foglalt üzemanyagdíjból és jövedéki adóból. A költségvetésen beül az országos közúti és vasúti alapba kellene befolynia az ezekből a forrásokból származó bevételnek, majd vissza kellene kerülnie a közúti és a vasúti beruházások finanszírozásába.

Csakhogy az alap bővülésének üteme elmarad a benzinkutaknál tapasztalható drágulástól. Tavaly az üzemanyagdíjból 6 milliárd 87 millió zloty folyt be, ami csupán 7,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szakemberek szerint könyvelési kérdésről van szó, ám az újságírók felteszik a kérdést: vajon a különbség azt jelenti-e rések vannak az üzemanyag-értékesítés elszámolásában, amelyet a nem becsületes vállalkozók kihasználnak?

A fotó forrása: Shutterstock