A szemtanúk szerint a jármű szándékosan hajtott a tömegbe a Drottninggatanon (Királynő) utcán, ami Stockholm egyik legforgalmasabb sétálóutcája. A hatóságok négy óra előtt nem sokkal bejelentették: terrorizmussal kapcsolatos cselekvésként kezelik a kialakult helyzetet.

A helyszínen több ember feküdt az úton. A portál információi szerint legalább három embert újra kellett éleszteni. A környéket a rendőrség fél négykor teljesen lezárta, csak a tűzoltóautók és a mentők mehetnek be a területre. A jelentések alapján pár száz métert tehetett meg a jármű, mire az utca végén egy boltba csapódott. A közeli egyetemi kórházban készenléti állapot van, ha még több sebesültet szállítanának be.

Az Expressen később arról írt, hogy a feltételezett támadás után háromnegyed órával a Fridhemsplan utcán, a helyszíntől nem messze lövöldözés volt. A rendőrség ezt nem erősítette meg, azonban azt igen, hogy a Királynő utca közelében, az Ahlens bevásárlóközpontnál valóban lövések dördültek. Vélhetően az itteni fegyverest vehették őrizetbe a néhány saroknyira lévő Klarra Norán. Nem tudni, hogy hány elkövető lehet, egyelőre a hatóságok egy emberről beszéltek a Dagens Nyheternek (DN).

Továbbá annyit közöltek, kettő halott és több sérült van, valamint egy embert őrizetbe vettek. A rendőrség nem volt hajlandó kommentálni, hogy az autó sofőrjét fogták-e el. Korábban több egymásnak ellentmondó hír jelent meg az elkövetőről: szemtanúk azt állították, hogy miután a boltba csapódott, kiugrott a járműből és fegyvert rántott, mások szerint eszméletlenül feküdt a vezetőülésen, megint mások azt mondták, hogy az ütközés után a teherautó elejében robbanás történt.

Lopott kamion, lezárt város

A teherautóról annyi derült ki, hogy a támadás előtt fél-háromnegyed órával lophatták el. A sajtó információi szerint rakodás közben valaki beszállt és elrabolta az autót. Korábban nem lehetett tudni, hogy a sofőrrel mi történt: a teherszállító cég később a sajtónak annyit mondott, hogy a férfi jól van, könnyebben megsérült, sokkban van, a rendőrség kihallgatta, a támadóról kérdezték.

A stockholmi belvárost teljesen kiürítik a hatóságok, a közlekedési pontokat lezárták, a város repterei és a pályaudvarok nem indítanak és fogadnak járatokat. A nemzetközi hajóforgalmat is leállították. Város szerte, hangosbemondókon figyelmeztetik az embereket a zárlatra, arra kérnek mindenkit, hogy ne induljon útnak, a lehető legrövidebb úton térjen haza - írja a DN.

"Svédországot megtámadták"

Délután 4 órakor Stefan Löfven miniszterelnök hivatalosan is terrortámadásnak nevezte a történteket és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. "Svédországot megtámadták, a kormány mindent megtesz, hogy segítse a hatóságokat és megvédje az embereket" - mondta el, miután látogatást tett Skenében, ahol a hét elején egy iskolabusz felborult és hárman meghaltak a balesetben.

Svédországban legutóbb 2010-ben történt terrortámadás, akkor egy iraki férfi két bombát robbantott fel Stockholmban. Senkit sem sebesített meg, ő maga viszont meghalt az egyik detonációban.

Az elmúlt években a svéd titkosszolgálat jelentései szerint legalább 700 fiatal utazhatott a skandináv országból Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Azóta több műveletben legalább 100 embert tartóztattak le és hallgattak ki azzal a gyanúval, hogy a terrorszervezettel működött együtt vagy osztotta annak szélsőséges nézeteit.

A hétfőn az Iszlám Állam már elkövetett egy terrortámadást: a szentpétervári metróban robbantottak fel két pokolgépet.

Az eseményeket a Euronews élőben közvetíti:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri a Stockholmban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, hívják azonnal a Nagykövetség ügyeleti telefonszámát: +46762274707