Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump, az USA elnöke és Kim Dzsongun észak-koreai vezér Szingapúrban találkozhat egymással június 12-én - idézi a száraz hírt a Business Insider felhívva a figyelmet arra, hogy önmagában a helyszín azt jelenti, hogy a dzsucse ideológiát követő rezsim nagy győzelem kapujában áll. Egy szóban összefoglalva megkaphatja azt, amire mindig is vágyott: a legitimitást.

Észak-Korea azt akarja, hogy úgy kezeljék, mint a világ bármely más országát, szakértők szerint atomfegyverprogramját is azért indította, hogy ezt a célt elérje. Az, hogy a csúcstalálkozó a Koreai-félszigettől jókora távolságra lesz, önmagában legitimálja az országot. Amit Phenjan demonstrálni akar az az, hogy egyenrangú partnere az USA-nak, és miután a találkozó Dél-Koreától távol lesz, ezt a célt elérik - mondja Euan Graham, a Lowy Institute nemzetközi biztonsági intézet igazgatója.

Kockázat

A szakértő szerint Kim ezért vállalja a nagy távolságú repülőút kockázatát, amit egyik elődje sem tett meg. A találkozó azt üzeni a világnak, hogy két nukleáris hatalom vezetője egyenrangú félként tárgyal egy semleges helyszínen. Dél-Korea sehol sincs - mindez nagyon erős szimbólum Kim oldalán.

Utoljára a jelenlegi vezér nagyapja, Kim Ir-szen utazott repülőn interkontinentális távolságra a néhai Szovjetunióba. Apja inkább vonatozott és nemrégen még olyan pletykák terjedtek, hogy Észak-Korea nem rendelkezik nagy távolságok megtételére képes repülőgéppel. Kim azonban május első hetében repülőn utazott a kínai Talien városába, ahol idén immáron másodszor találkozott Hszi Csin-ping államfővel.

Jó helyszín

Szingapúr egyértelműen jobb helyszín a találkozóra, mint a korábban felmerült Mongólia vagy a demilitarizált zóna Észak- és Dél-Korea között. A városállam nagy gyakorlattal rendelkezik a kritikus biztonsági követelményeket támasztó nemzetközi találkozók szervezésében. Ez a helyszín Trumpnak is esélyt ad arra, hogy saját magát tüntesse fel az enyhülés irányítójának, nincs olyan látszat, hogy csupán Dél-Koreát támogatja ebben.

Az észak-koreaiak összességében nagy propagandagyőzelmet könyvelhetnek el - mondja Robert Kelly, a dél-koreai Pusan Nemzeti Egyetemen politológus professzora. Olyan fotók fognak készülni, amelyeken Kim az USA elnökével párban lesz látható. A csúcstalálkozó egy csapásra legitimálja országát mint "normális" államot.

Észak-Korea egy tüchtig diktatúra, amelynek vezetője találkozik a szabad világ fejével - összegzi a lényeget a szakértő. Ez valóságos országnak láttatja az ottani rezsimet, háttérbe tolva azt a tényt, hogy valójában egy elmaradott, feudális, orwelli elnyomás alatt lévő társadalomról van szó.

A fotó forrása: Reuters