Este hét órakor befejeződött a svéd parlamenti választás. A voksolás előtt az egész világ a jóléti állam és a viszonylagos egyenlőség bástyájaként számon tartott Svédország politikai felfordulást jósolta. Az utolsó közvélemény-kutatások átlagolása szerint a baloldali kormány gerincét adó Szociáldemokrata Párt 24,7 százalékra számíthatott, a Mérsékeltek nevű konzervatív pártot 17,5 százalékra mérték, míg a szélsőjobboldali, nácimúltú Svéd Demokratákat 18,8 százalékra (bár volt olyan mérés is, amely 20 százalékot jósolt a bevándorlásellenes tömörülésnek.) Vagyis arra készültek, hogy a magyarhoz hasonló politikai fordulat is jöhet az északi országban.

A Dagens Nyheter tudósítása szerint az első exit poll eredmények - melyeket a svéd TV4 megbízásából készítettek - arról árulkodik, hogy túlmérték a szélsőjobbos előretörést: összesen 16,3 százalékot kaphattak. A kormányzó Szociáldemokrata Párt bár a legnagyobb frakciót alakíthatja, a 25,4 százalékos eredménye a vártnál jobb, de történelmi mélypont. A jobboldali Mérsékeltek viszont csak 18,4 százalékot értek el, ez szintén rekord kicsi támogatottság. A Svéd Demokraták eredménye 3,4 százalékkal múlja felül a 2014-es eredményüket.

A Zöld Párt - mely a szociáldemokratákkal együtt indult - 5,8 százalékot, a Centrum nevű párt 9,4-et, a Kereszténydemokraták 1,8 százalékot javítva a négy évvel ezelőtti eredményükön 6,6 százalékot kaphattak az exit poll alapján. A Liberálisokat 5,7 százalékra mérték.

Frissítés 20:30

Nem sokkal negyed 9 után az SVT svéd köztelevízió is közölte a saját exit poll eredményeit, amelyek hasonlóak TV4 adataihoz: annyi különbség azonban van náluk, hogy a jobbközép tömörülést hozták ki 39,6 százalékkal a választás győztesének, míg 39,4 százalékot ért el a kormányzó baloldal. A Svéd Demokraták eredményét viszont 19,2 százalékra taksálják.

A fotó forrása: Jonathan Nackstrand/AFP.