Donald Trump első 100 napja - amely április 29-én jár le - éppen úgy végződik, ahogy kezdődött: lázas tevékenységgel, a végrehajtó hatalom erejének mutogatásával és viszálykodással. Ahogy az elnök első munkanapján, most sem világos, hogy mi végre mindez - kezdi a 100 nap értékelését a CNN, amelynek felhőtlen a viszonya az államfővel.

A Fehér Ház - visszhangozva a főnök szavait - igyekszik bagatellizálni a kormányzás első 100 napjának jelentőségét, mondván ez csupán a hírgyártó sajtónak fontos, ám eközben világos jeleit láthatjuk annak, hogy őrült tempóban próbálnak felmutatni valamilyen lényeges eredményt szombatig, amikor letelik ez az idő.

Meghátrálás

A Trump-adminisztrációnak szembe kell néznie azzal, hogy rákényszerülhet a kormányzati intézmények működésének korlátozására, ha a hét végéig a kongresszus nem fogadja el azt a törvényt, amely gondoskodik az állam hitelfelvételi korlátjának megemeléséről. Az ezzel kapcsolatos törvényt - kétpárti részvétellel - előkészítették, ám a jogszabálynak van egy fájó hiányossága Fehér Ház nézőpontjából.

A következő fél évre egyetlen centet sem irányoz elő a mexikói határra tervezett fal felépítésének megkezdésére. Ez volt Trump legfőbb választási ígérete, amelynek teljesítéséről egyelőre kénytelen lemondani annak érdekében, hogy elkerüljék a shutdownt. Nagy blamázs lenne ugyanis, ha a republikánus többségű kongresszus és a republikánus elnök ezzel kezdené együttműködését.

Hiperaktivitás

Trump meghátrálását ismét csak azzal fedik el, hogy a hiperaktív elnök úgy viselkedik, mintha kormánya tenné a dolgát. Gazdasági tanácsadója és pénzügyminisztere közösen jelentette be szerdán Trump "történelmi" adócsökkentési kezdeményezését, ami nem volt több irányelvek felsorolásánál egyetlen gépelt oldalon.

Ezt nem adóreform, még a közelében sincs annak - mondta egy vezető republikánus szakértő. Láthattunk egy szép nagy show-t, de a törvénykezés nem így működik - teszi hozzá egy másik a nagy csinnadrattával beharangozott bejelentésre utalva.

Ugyanez a helyet azzal a fenyegetéssel, hogy Trump kilépteti az USA-t az észak-amerikai szabadkereskedlemi övezetből (NAFTA). A mexikói fal mellett ez a másik fontos üzenete középfokú végzettséggel rendelkező, nehéz anyagi helyzetben lévő szavazóinak. Ez az ügy "egyelőre" lekerült a napirendről, most az a hivatalos szöveg, hogy Mexikóval és Kanadával együtt javítják a rendszert.

Semmi új és rossz üzenet

Látványos lépés volt Trump részéről, hogy behívatta a szenátus mind a száz tagját, hogy tájékoztatást adjon az Észak-Korea körül kialakult veszedelmes feszültségről. A bibi ezzel az, mint a többi üggyel: hiányzik a tartalom. A résztvevők egyhangú véleménye szerint semmi újat nem hallottak ahhoz képest, amit amúgy is tudtak.

Mióta új lakója van a Fehér Háznak az elnök körüli sajátos örvénylés jellemzi a washingtoni politikai életet. Ennek fontos része, amikor az elnök munkatársai körében elnöki rendeleteket ír alá. Ezek egy része azonban csak arról szól, hogy bizonyos intézkedéseket elő kell készíteni.

Másik részük határozott döntést foglal írásba - így léptette ki például az elnök országát a csendes-óceáni partnerségi megállapodásból. A gond ezzel az, hogy a határozottság mögött valójában elnök gyengeségéről árulkodik. Az ilyen lépések arra utalnak, hogy bárki követi is Trumpot az ovális irodában, hasonló gesztusokkal semmissé teheti előde munkáját.

"Választási" gyűlés

Kínos ügy volt az Obama-care megváltoztatásának elbukott kísérlete, még kínosabb azonban az, hogy az elmúlt napokban azt szivárogtatták ki a Fehér Házból, hogy mégis tető alá hozzák a dolgot. Eközben ugyanis semmi jele annak, hogy összejött volna ehhez a kongresszusi többség, azaz ismét pusztán látványpolitizálásról van szó. Az elnök legfőbb valódi teljesítménye, hogy ki tudta neveztetni jelölthét a legfelsőbb bíróságba.

Trump szombaton egy pennsylvaniai nagygyűlésen zárja le munkálkodásának első száz napját. Ez hivatott megerősíteni a kapcsolatot közte és azok között a mindennapi életben vergődő középosztálybeliek között, akik szavazataikkal a Fehér Házba juttatták.

Nem kell atomfizikusi diploma az elmúlt hónapok felhajtásának és az ezt záró politikai bulinak a dekódolásához - foglalják össze véleményüket a CNN szerkesztői. Trump meg akarja mutatni választóinak, hogy pontosan azt teszi, amivel megbízták: lerombolja a politikai tabukat és fajsúlyos elnökséget épít.

Történelmi jelentéktelenség

Miután a 100 nap leteltével az új elnök nem tud semmi olyan törvénykezési eredményt felmutatni, amely a történelemkönyvekbe is bekerülhet, továbbá az elmúlt évtizedek bármely más államfőjénél halványabb a népszerűsége, egyre nehezebbé válik számára, hogy tartós nyomot hagyjon az ország történelmében - állapítja meg pikírten a CNN cikke.

Ha az Obama-care-t mégis sikerülne átszabnia, ha megfejtené Észak-Korea talányát, ha el tudna fogadtatni a törvényhozással egy jelentős adótörvényt, ha javítaná a NAFTA szabályrendszerét, akkor az elmúlt időszak őrülete valódi fordulópontot hozhatna.

Enélkül azonban nagyon sokat kell dolgoznia Trumpnak azon, hogy értelmet adjon 100 nappal ezelőtt elmondott beiktatási beszéde egyik határozott kijelentésének. Eszerint itt az ideje, hogy véget vessünk az üres beszédnek, és a tettek mezejére kell lépnünk!