A tanácskozásra érkezve többen közülük arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a népszavazás bejelentésével a görög kormány egyoldalúan bezárta az ajtót a további tárgyalások lehetőség előtt, az Athénnak nyújtott mentőprogram kedden lejár, meghosszabbításáról pedig nem lehet szó.

Athén a neki nyújtott második mentőcsomagban 130 milliárd euró kedvezményes kölcsön lehívására kapott lehetőséget, részletekben, ahogy a cserébe vállalt reformintézkedéseket elfogadja és végrehajtja. Az utolsó részlet 7,2 milliárd euró. Ezt még Athén lehívhatná, de a választási kampányukat a mentőcsomag elutasítására építő pártok hatalomra jutása óta az utolsó részlet folyósításáért vállalandó intézkedésekről a görög kormánynak nem sikerült megállapodnia hitelezőivel, akik az utolsó részlet mellé az eredetileg a bankok feltőkésítésére szánt alapból is utalnának Athénnak 8,1 milliárd eurót - így összesen 15,3 milliárd euróhoz juthatna hozzá a megállapodással.

Görögországnak legkésőbb kedden több mint másfélmilliárd eurót kellene törlesztenie az IMF-nek, ugyanazon a napon, amikor a megmentésére kidolgozott második program véget ér.

Közben a görög bankok fizetőképességét az Európai Központi Bank biztosítja úgynevezett rendkívüli likviditási segítségnyújtás keretében, amelyet viszont csak fizetőképes feleknek nyújthat. Ha ezt Frankfurt nem tudja folytatni, akkor a görög bankok likviditását az athéni jegybanknak kell biztosítania, amit csak úgy tehet meg, ha saját pénzt bocsájt ki, amivel de facto kilépne az euróövezetből.